Illegal Magasin skal skaffe narkomaner penge til stoffer

Initiativtagerne til et nyt kulturmagasin om stoffer vil afkriminalisere narkomanerne.

Artiklens øverste billede
Social iværksætter og ansvarshavende chefredaktør på Illegal Magasin Michael Lodberg Olsen.

De hjemløse har bladet Hus Forbi.

Nu har narkomanerne Illegal Magasin, som kom på gaden første gang fredag.

Magasinet handler om narko og bliver solgt af narkomaner. De betaler 10 kr. pr. eksemplar, som de sælger for 30 kr.

Første udgave byder bl.a. på en artikel om "krigen mod narkotika", en oversigt over de 20 farligste stoffer og den mexicanske gangsterrap, hvis popularitet er øget i takt med narkokrigens eskalering.

Et magasin om narkokulturen

Manden bag Illegal Magasin, ansvarshavende chefredaktør og social iværksætter Michael Lodberg Olsen, kalder bladet et kulturmagasin. 

"Vi kalder det for et kulturmagasin, for vi beretter om narkokulturen, som er helt vild. Narko er verdens tredjestørste økonomi, og se al den død og ødelæggelse, der er fra de producerende lande, fra Mexico og hele vejen til gaden på Vesterbro. Og der sidder nogle kriminelle organisationer og scorer kassen på det," siger han til Jyllands-Posten.

Michael Lodberg Olsen bor selv på Vesterbro, hvor størstedelen af Københavns stofmisbrugere holder til. Han var med til at oprette det første mobile fixerum, og nu forsøger han atter at give stofmisbrugerne mere værdige levevilkår.

"For det første er der brug for at skabe et arbejdsmarked for denne målgruppe. For det andet er krigen mod narko blevet til en krig mod mennesker i stedet for et stof, og det går ud over stofbrugerne. Bladet har en klar holdning: Stofbrugere skal afkriminaliseres, ikke stofferne, men brugerne," understreger han.

Det er ikke sicilianske salgsmetoder

I første omgang kan misbrugerne forsøge at tjene penge til deres stoffer ved at sælge bladene i stedet for at stjæle eller prostituere sig.

Kan du forstå, at det kan opfattes som en kniv for struben for dem, der skal købe bladet. "Jeg kan stjæle din telefon, eller du kan købe dette blad, hvad vil du helst"?

"Forhåbentlig reflekterer de så over, at stofbrugerne bliver nødt til at begå kriminalitet, fordi de er afhængige. Det er ikke sicilianske salgsmetoder, overhovedet ikke, det er et forsøg på at skabe værdighed for de mest udsatte stofbrugere og et forsøg på at afkriminalisere dem en lille smule."

Illegal Magasin handler om narko og bliver solgt af narkomaner,s om tjener 20 kr. for hvert solgt eksemplar.

Så skulle de måske forsøge at gøre noget ved afhængigheden?

"Ja, men hvordan kommer man ud af afhængigheden? Jeg har selv forsøgte at holde op med at ryge cigaretter. Det var virkelig svært. Man kan ikke tvangsafvænne folk, det er ens egen beslutning, der skal ligge til grund for det. Og hvordan styrker man den, så man er stærk nok til at gennemgå den svære transition, som det er at stoppe med at tage stoffer?"

Gør det til en social sag

Ifølge Michael Lodberg Olsen bør det være social- og sundhedspersonale og ikke politi, der håndterer stofmisbrugere. Samtidig bør man give flere tilbud om lægeordineret heroin og endda føje kokain til.

"Det afkriminaliserer stofbrugerne, giver dem et mere værdigt liv, og man får flere til at kvitte stofferne, hvis man ikke stresser dem," siger han.

Michael Lodberg Olsen mener desuden, at man bør se mod Portugal, hvor narkotikabesiddelse til eget forbrug tolereres.

Ender hos overtalerne

Bliver man taget med narkotika på sig, får man foretræde for et "overtalelsesnævn" bestående af en sundhedsfaglig og en socialfaglig person, som fortæller om konsekvenserne ved et misbrug og mulighederne for behandling.

"Det har nedsat kriminaliteten og nedsat tilgangen af nye stofbrugere," fortæller chefredaktøren, som derudover plæderer for indførelsen af coffeeshops,  hvor man  efter hollandsk forbillede frit kan ryge hash.

"For en del år siden var jeg i Holland og så bl.a. på landets coffeeshops. På det tidspunkt var der færre, der røg hash end i Danmark pr. indbygger. Til gengæld var der langt flere behandlingstilbud til dem, der blev afhængige i Holland. Det er tankevækkende," siger Michael Lodberg Olsen.

Illegal Magasin bliver skrevet af frivillige og er finansieret af private donationer. Fredag var første dag på gaden for bladet, som forventes at udkomme fire gange om året.

Hvad synes du om initiativet?

Ville du købe Illegal Magasin?

Giv din mening til kende her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.