Annonce
Kultur

Derfor viser Google i dag en hvalfanger

Da roman udkom gjorde den ikke det fjerneste indtryk - i dag regnes den for mesterværk.

Da den amerikanske forfatter Herman Melville den 18. oktober 1851 - altså i dag for 161 år siden - udgav romanen "Moby Dick" skete det i ubemærkethed og den blev hurtigt totalt glemt.

Først i begyndelsen af det 20. århundrede dukkede den op igen og vandt meget hurtigt stor anerkendelse og regnes i dag som en af litteraturens absolutte klassikere med dens meget komplekse fortælleteknik og skjulte symbolik.

Oplevede det ikke selv

Men det nåede forfatteren aldrig selv at opleve. Han døde i ubemærkethed i 1891 uden at opnået den store anerkendelse som forfatter.

Da "Moby Dick" der meget kort udtrykt handler om jagten på en enorm hvid hval, der knuser alt og alle der kommer i nærheden af den, udkom blev den trykt i 3.000 eksemplarer, men oplaget blev ikke solgt, mens forfatteren levede. I dag er den oversat til alverdens sprog og solgt i mange millioner eksemplarer.

Faktisk så tjente forfatteren i sin levetid kun 556 dollar på den.

Flere udgaver og film

Historien om kaptajn Ahab og hans besætnings jagt på dræber-hvalen er udkommet i utallige udgaver. og den er filmatiseret som biograffilm to gange. Desuden er der lavet mindst en tv-serie af noget tvivlsom kvalitet.

Den første egentlige filmudgave vakte opsigt i 1956 - se trailer her - mens den nyeste, der havde premiere i 2011 - har karakter af en B-film i horrior-genren, og den blev i den grad sablet ned af anmeldere og publikum - se trailer her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her