Kultur

Bør denne skulptur pryde havnen?

En skulptur svejset sammen af maskindele har skabt debat blandt eksperterne.

Skulpturen Zinkglobal - nøglen til fremtiden på Nordre Toldbod i København Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Navnet er Zinkglobal - nøglen til fremtiden, en skulptur af gamle maskindele, som de næste 10 år vil stå på Nordre Toldbod i Københavns Havn.

Skulpturen af Kim Michael er blevet kaldt "terminator" pga. sin lighed med en robot.

Den er finansieret af private, opsat på kunstnerens initiativ og skal fremover sidde på en stor nøgle med udsigt til de to kongelige modtagelsespavilloner.

Ikke langt fra Langelinie og Den Lille Havfrue.

"Amatøragtigt ubehjælpsom"

Arkitekt og professor ved Kunstakademiet Christoffer Harlang har i Politiken kaldt figuren "helt amatøragtig ubehjælpsom og uden kunstnerisk værdi".

Formanden for Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse, Henrik Terkelsen, siger til samme avis, at det er et problem, at skulpturen ikke er lavet til stedet.

Samtidig har en stor del af debatten handlet om rimeligheden i, at private kan opstille hvad som helst på egen grund i det offentlige rum.

København uden magt i sagen

Københavns Kommune har nemlig ikke haft noget at skulle have sagt om skulpturen.

Det har i stedet selskabet By & Havn, som ejer den del af Nordre Toldbod.

"Det er altid interessant, når kunst deler vandene, selv om det ikke i selv har været et formål for os, men vi fortryder bestemt ikke, at vi lod det opstille," siger kommunikationschef i By & Havn Pernille Garde Abildgaard til Politiken.

Kulturborgmester bakker op

Det har givet anledning til undren, bl.a. i Ny Carlsbergfondet, som opkøber kunst i stor stil.

"Det er da en skandale, at der er noget, der hedder selskabet By & Havn, som skal skalte og valte med det, som er vores fælles værdier," siger direktionsmedlem, lektor, dr.phil. Maria Fabricius Hansen, til Politiken.

Københavns kulturborgmester Pia Allerslev (V) bakker dog så meget op om projektet, at hun er blandt talerne på lørdag, når skulpturen officielt afsløres.

Hvad synes du om skulpturen?

Har den kunstnerisk værdi?

Passer den til omgivelserne

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur

Her er digtet, du skal læse i den mørke vinter

Danmark og Storbritannien var ikke gode venner for godt 300 år siden. Men en engelsk digter-diplomat kunne se skønheden i vores bundfrosne kongerige og skrev et vinterdigt om København i frostens greb, der stadig står lige stærkt.

Afrika er kædebeskedernes kontinent

»Godmorgen! Husk at øjnene sidder i ansigtet, fordi det er vigtigere at se fremad end tilbage.« Ingen steder er mennesker mere generøse med kædebeskeder end i Afrika, og jeg er kommet til at sætte pris på de gode råd.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her