Guldbjørn til kinesisk film

Bille August vandt Fredsprisen, og der var også hæder til afgangsfilm fra Den Danske Filmskole

Præsident Paul Schrader, danske Molly Malene Steensgaard og de fem øvrige i Berlin Film Festivals jurypanel tildelte overraskende Guldbjørnen til den kinesiske film "Tu ya de hun shi" - på engelsk "Tuya's Marriage" - af instruktøren Wang Quan'an.

Filmen handler om en kvinde, Tuya, der lever sammen med sin handicappede mand og to børn. Hun kollapser en dag under arbejdet i marken, og så kommer familien under pres. Parret beslutter at lade sig skille, så Tuya kan få en ny mand, der er i stand til at passe bedre på familien. Men det er svært for Tuya at overbevise nye mænd om, at de også skal passe hendes eks-mand.

En bjørn til Argentina

Sølvbjørnen gik til "El Otro" af den argentinske instruktør Ariel Rotter. Denne film hentede to priser, da den 57. Berlinales bedste mandlige skuespiller ifølge juryen var Julio Chavez.

Han spiller en ung mand, som - oven i sin fars alvorlige sygdom - ikke følelsesmæssigt kan magte, at han har gjort sin kæreste gravid. Under en rejse beslutter han at flygte og tage en ny identitet.

Bedste instruktion

Prisen for bedste instruktion tilfaldt israelske Joseph Cedar for "Beaufort". Hans roste værk handler om den sidste israelske militærenhed, der var udstationeret i Libanon. Joseph Cedar har selv været i hæren i nøjagtig de omgivelser, som han skildrer.

Bedste skuespillerinde

Prisen for bedste skuespillerinde gik til tyske Nina Hoss for præstationen i Christian Petzholds "Yella". Her var sangerinden Marianne Faithfull ellers storfavorit efter sin indsats i Sam Garbarskis "Irina Palm".

Hæder til Robert De Niro

Der var også mange gode præstationer i Robert De Niro's "The Good Shepherd", mente juryen. Den tildelte holdet bag filmen om CIA's historie en ensemblepris for at have ydet en stor, kollektiv præstation. Blandt de medvirkende er foruden Robert De Niro selv: Matt Damon, Angelina Jolie og den tyske skuespillerinde Martina Gedeck.

De danske gevinster

Der var også dansk gevinst i Berlin - om end i mindre skala. Bille August fik Berlinalens fredspris for Mandela-filmen "Goodbye Bafana", som kritikerne i Tyskland ellers har givet mange prygl.
Animationsfilmen "Drengen i kufferten", en afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, som deltog i konkurrencen Generation Kplus (tidligere Kinderfilmfest), fik Voksenjuryens Special Mention.

Esben Toft Jacobsens har begået filmen om pindsvinet Morten, der får en lillebror, og pludselig har så svært ved at få mor og fars opmærksomhed, at han beslutter sig for at skaffe sig af med sin yngre bror.

michael.enggaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.