Når kunst og naturvidenskab mødes
På Experimentarium i København kan man fra på fredag se en ganske særlig udstilling.
Hvad sker der, når kunst og naturvidenskab mødes?
Experimentarium i Københvan kan fra den 25. maj præsentere kunstprojektet PaNIK, som kombinerer kunst og naturvidenskab og involverer publikum på en helt ny måde.
Projektet indeholder tre værker, hvor kunstnerne fokuserer på menneskets opfattelse af lys og farver, samt hvordan vores personlige oplysninger på et kreditkort kan vises i en lysende binærkode.
Formålet med PaNIK er at give inspiration til Experimentariums udvikling af nye udstillinger.
Med støtte fra Statens Kunstråd lancerede Experimentarium i foråret 2011 en åben konkurrence, hvor 2-3 kunstværker skulle udvælges til at indgå i projektet PaNIK, Projekt angående Naturvidenskab, Innovation og Kunst.
Kravene var, at kunstværket skulle være interaktivt, skulle beskæftige sig med naturvidenskab eller innovation og indeholde elementer, som spillede på gæsternes følelser.
Hele 42 kunstnere indsendte deres input til opgaven. Vinderne blev Berit Sys & Gustav Fabricius, Javier Tapia samt Niels Bonde.
Med åbne øjne
Berit Sys og Gustav Fabricius kalder deres værk for "Gys Ark"
Værket er en kæmpe lystragt nedhængt fra loftet, der hiver dagslys ned i øjenhøjde.
Tragten er fremstillet af et teknisk tekstil udviklet til drivhusindustrien til solrefleksion og mørklægning, indersiden er aluminium og ydersiden sort.
”I værket ”Med åbne øjne” skaber vi platformen for en umiddelbar oplevelse af at se og mærke hvorledes lyset og rummet påvirker os. Vi inviterer indenfor i et rum, hvor folk uanset alder og baggrund umiddelbart med deres sanser kan skabe deres egen opdagelse af det forunderlige ved lysets udfoldelse.
Vi ser frem til at se hvorledes et helt andet publikum, med andre forventninger til deres besøg på Experimentarium, opfatter sollys, når det præsenteres for dem i koncentreret form,” udtaler Berit Sys.
Color Fields
Javier Tapia er repræsenteret med værket "Color Fields"
Det er et kunstværk designet til at skabe en spændende oplevelse med farver, lys og rum.
Et stort rum er delt i fire mindre, der inviterer gæsterne til at gå på opdagelse blandt forskellige farver. Oplevelsen demonstrerer, hvordan farvet lys påvirker øjnene og dermed vores sansning af krop og rum.
“Samarbejdet med Experimentarium er en fantastisk mulighed for at udfordre disciplinen kunst. Gæsterne kender til Experimentariums naturvidenskabelige formidling, men hvad sker der, når den forstærkes af kunsten? Det er et spørgsmål, som jeg håber på at kunne give svar på til en vis grad med mit værk Color Fields”, udtaler Javier Tapier.
Magnetstribens hemmelighed
Niels Bondes værk er integreret i Experimentariums cafe. Skranken, hvor gæsterne glider deres bakker med mad, er ombygget til at være et display, hvor magnetkortets information vises.
Den binære information med etter og nuller på magnetkortet vises med lysende rør, der tændes og slukkes.
Oplysningerne danner mønstre, der starter ved kortlæseren midt på skranken. Her har en gæst netop kørt sit kreditkort eller sygesikringsbevis/lånerkort med magnetstriben igennem en kortlæser.
UffeC/kpn