Hvem købte verdens dyreste maleri?
For en uge siden fik verdensberømt skrig hammerslag ved 120 mio. dollar - køberen stadig ukendt.
Spekulationerne om, hvem der i sidste uge købte den ene af fire udgaver af Edvard Munchs "Skriget", kører i højeste gear, men køberen er stadig anonym.
Billedet blev i sidste uge solgt på Sotheby's i New York for intet mindre 107 mio. dollar (ca. 606 mio. kr.). Den samlede pris - inkl. afgifter etc. løb op i ca. 120 mio. dollar.
Men hvem der købte maleriet, der et af fire versioner af motivet, er fortsat en hemmelighed.
Om køberen forbliver anonym eller om vedkommende om nogle dage står frem, det vil vise sig. Der er eksempler på begge dele.
Masser af gætterier
Der er gættet på, at køberen måske er en russisk nyrig, en asiatisk samler, en amerikansk milliardær eller måske et museum.
Men førende kunst- og auktions-eksperter gætter i flere internationale medier på, at køberen af et så berømt maleri som "Skriget" før eller siden vil stå frem for offentligheden - og det vil - mener flere - formentlig ske i løbet af det næste halve års tid.
Da maleriet i sidste uge var på auktion begyndte "kampen" med syv-otte seriøse købere. De fleste faldt hurtigt fra og bud-krigen endte i en kamp mellem to kapital-stærke købere, der ligesom de øvrige bød i telefon via en mellemmand, der var til stede i auktionslokalet.
10-12 muligheder
Eksperter vurderer, at der blot findes 10-12 købere med tilstrækkelig kapital til at investere pænt på den anden side af en halv milliard kr. for et maleri.
Blandt de mulige købere, der i løbet af den seneste uge er blevet navngivet som mulige købere, er de russiske milliardærer Leornard Blavatnik eller Roman Abramovich, men også MIcrosoft-grundlæggeren Paul Allen er nævnt.
Blandt mulige købere er også amerikaneren Ronald Lauder, der for nogle år siden gav 135 mio. dollar for Gustav Klimts "Adele Bloch-Bauer I". Også kongefamilien i Qatar, der i vinteren 2011 gav den største pris for et maleri nogensinde. Familien spenderede 1,5 mia. kr. på Cezannes "Kortspillerne".
Er billedet solgt til et museum, så anses Museum of Modern Art i New York som den mest sandsynlige køber.
Anonymiteten
Det er muligt, at Edvard Munchs "Skriget" på et tidspunkt bliver udstillet offentligt, men det betyder ikke nødvendigvis, at køberen bliver offentlig kendt.
For to år siden fik Picassos "Grønne blade, nøgen og buste" hammerslag ved 106,5 mio. dollar og var indtil salget af "Skriget" det hidtil dyreste maleri solgt på nogen auktion.
Billedet bliver i øjeblikket udstillet på Tate Modern i London, men hvem ejeren er, det er stadig en velbevaret hemmelighed.