*

Kultur

En dansk forfatter med abstinenser

Før misbrugte han sex, stoffer og sprut - nu er han afhængig af at læse, skrive og dyrke fitness.

Forfatteren Kim Leine har lagt kaotiske år på Grønland med sexafhængighed og misbrug af stoffer, piller og sprut bag sig, men misbruget er stadig hans drivkraft. Nu brænder han bare abstinenserne af i fitnesscenteret og ved tastaturet.

”Misbruget indeholder vigtige latente kræfter, og hvis man kan kanalisere det ind i noget andet og styre det, kan det gøre store ting for én. Træning, at få lavet noget målrettet og at skrive og læse - det er mine drugs. Hvis jeg ikke læser og skriver hver dag, får jeg får den samme rastløshed og irritabilitet som jeg fik i gamle dage, da jeg ikke havde en kodeintablet.”

Han er aktuel med en storladen og ambitiøs historisk roman om det første spæde grønlandske forsøg på at løsrive sig fra kolonimagten Danmark. 512 sider skrevet på to år af en forfatter, der siden debuten med ”Kalak” i 2007 har skrevet to andre romaner.

Fem sider om dagen

”Det handler om at holde en rytme og ikke bryde den. Så vælter det ind med sider. Fem om dagen. 30 om ugen, det hober sig op. Jeg er uddannet sygeplejerske, så jeg er vant til at gå på arbejde. Og hver dag går jeg over på Universitetets læsesal klokken ni og så går jeg hjem klokken tre. Jeg hygger mig.

Det er et fint sted uden afbrydelser. Jeg kan ikke lige lave kaffe og den slags overspringshandlinger. Internettet er lidt farligt. Man bliver nødt til at være stærk. Jeg laver regler for mig selv og giver mig en belønning, så når jeg har arbejdet i tre timer, må jeg godt gå på nettet.

Jonathan Franzen har sagt, at ingen god bog er skrevet på en computer med netforbindelse. Jeg tror, han har ret. I disse år lider vi under online-svøben.”

Læs hele interviewet med Kim Leine i Kultur i Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: KLIK HER

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her