Annonce
Kultur

Tvillingesøstre kan se enden på det

Omstridt film og bog sikrer 69-årige tvillinger pensionen. Læs her hvad de har lavet i 50 år.

De sidder solidt plantede i sandet på sommerstranden.

Vinden leger med deres lidt pjuskede lyse halvlange afblegede hår under de orange bølle-hatte.

'De ligner alle andre kvinder med trang til lidt sol og saltvand på kroppen.

Og det er de også.

For så vidt.

For deres profession er ikke ligefrem en, som forældre ønsker, at deres børn skal have ambitioner om.

Tvillingesøstrene Martine og Louise Fokkens, der i dag er 69 år, har i et langt liv haft deres arbejdsplads i Amsterdams berømte og berygtede Red Light District.

De er prostituerede - tilhører det, der populært kaldes kvindens ældste erhverv - og søstrene er i dag et par af de ældste af slagsen i Amsterdam, hvor de er blevet lidt af en attraktion.

Og senest har de opnået noget nær celebrity-status i Holland, hvor en ny dokumentar-film om livet som prostituerede under betydelig opsigt og medie-dækning netop har haft premiere.

SE VIDEO: Trailer til "Meet the Fokkens"

For tvillingerne er der ikke mange penge i filmen, så til sikring af pensionen, har de samtidig udgivet deres erindringer. Og det - håber især Martine - vil sikre, at hun, som hendes søster Louise gjorde for to år siden, omsider kan trække sig tilbage efter over 50 år som prostitueret.

Filmen om tvillingesøstrene er udgivet af selskabet Submarine og produceret af instruktørerne Rob Schröder og Gabrielle Provaas.

Mere red light end red carpet

Den blev vist første gang på den hollandske filmfestival IDFA i november og premieren var mere red light end red carpet...

Søstrene havde til premieren inviteret kolleger, alfonser og en række af deres stamkunder gennem en menneskealder.

Filmen og deres bog - den megen fokus på dem - har delt vandene i Holland, hvor tidligere tiders totale frisind omkring for eksempel prostitution og fri hash er ved at vende.

Bestyrtelse og beundring

Filmen har vakt en blanding mellem bestyrtelse og beundring for de to søstre.

Kritikere mener, at "Meet the Fokkens" tegner noget nær et glansbillede af prostitutionen og Fokkens-tvillingerne. Et forvrænget billede, der ikke skildrer prostitutionens alvorlige skyggesider.

Andre mener, at filmen først og fremmest skal ses som en skildring af to søstres imponerende evne til at overleve så mange år i et ekstremt hårdt miljø.

De har tydeligvis haft et barsk liv, mener de, der forsvarer filmen, men de har overlevet i kraft af deres menneskelige styrke og deres fanden i voldske humor. Undervejs i deres over 50 år lange karriere tog de for år tilbage initiativ til dannelse af en fagforening for prostituerede.

SE VIDEO: Interview med Fokkens-søstrene

I mange år drev de et organiseret og legalt bordel i The Red Light District, men det blev for nogle år siden lukket af skatte-myndighederne. At det skete, mener tvillingerne, var fordi de var et horn i siden på myndighederne. De har nemlig aldrig undladt at kæmpe offentligt for de prostitueredes vilkår og rettigheder.

De har af den grund ofte været i hård modvind og ikke ligefrem myndighedernes kældedægger.

I forbindelse med premieren på dokumentarfilmen har tvillingerne udtalt, at de var meget skeptiske, da Rob Schröder foreslog dem at lave filmen, men at de lod sig overtale ud fra et ønske om, at fortælle, hvordan det har været at leve som prostitueret i så mange år.

Kunder i titusindvis

Et sted i filmen regner de ud, at de i deres lange karriere har haft i gennemsnit ti kunder om dagen. Et simpelt regnestykke vil afsløre, at antallet af kunder - gennemførte forretninger - derfor skal tælles i titusindvis.

Dette har selvsagt givet dem et ganske pragmatisk og distanceret forhold til sex, og dette er et gennemgående træk i filmen, hvor de blandt andet i en forretning står og taler om en nyudviklet dildo som havde det været en opvaskebørste eller en ny type håndmixer...

Filmen skjuler intet - heller ikke Martines behandling af sine kunder. Så direkte er disse scener, at det forventes at "Meet The Fokkens" skal klippes inden den senere kan vises på tv.

Ønsker ikke medlidenhed

Selv om Martine og Louise Fokkens gang på gang understreger, at de har haft et generelt lykkeligt liv - at de ikke ønsker medlidenhed efter de mange år i den barske branche - så fortæller filmen og deres egen bog, at alt nu ikke er så rosenrødt, som de i dag gerne vil give udtryk for.

Således fortælles blandt andet, at Louise, der allerede havde tre børn, da hun var 19 år gammel, blev tvunget ud i prostitution af en ekstremt voldelig og dominerende mand. Selv søgte hun, at tjene de ekstra penge, som han konstant krævede, ved at sy lampeskærme om natten, når børnene sov. Men hun tjente ikke nok, mente manden, der tvang hende på gaden i The Red Light District.

Fokkens: Vi er ikke ofre

På trods af dette nægter søstrene, at se sig selv som ofre. Louise har understreget, at hun senere forlod den voldelige mand, men fortsatte som prostitueret af egen fri vilje. Den holdning deles af søsteren Martine, der gør meget ud af at fortælle, at de på et tidligt tidspunkt brød med både voldelige dominerende ægtemænd, at de afbrød samarbejde med alfonser og selv har kørt deres forretning.

Instruktørerne bag "Meet The Fokkens" - Rob Schröder og Gabrielle Provaas - har i forbindelse med premieren overfor flere hollandske og udenlandske medier understreget, at de ikke har ønsket at lave endnu en film, der entydigt fokuserer på de mørke sider af prostitution. Sigtet har været, at lave et portræt af to aldrende søstre, der har været i branchen i over 50 år.

"En af de mest chokerende ting ved at lave filmen, hvor lavt socialt det at være prostituret stadig er. Søstrene har måttet leve med samfundets fordømmelse i hele deres liv. Det er værre end de fleste tror", siger Gabrielle Provass.

De valgte selv deres liv

Rob Schöder har om "Meet the Fokkens" udtalt:

"Her er for første gang i mange år en film, der ikke er en trist historie med kvinder som ofre. Det er ikke en film og slavearbejde og så videre. Det er en historie om to kvinder, der har valgt deres eget liv. Kvinder, der ikke er ofre. Filmen prøver at fortælle historien om, hvordan den branche har ændret sig."

I filmen fortæller søstrene også, hvor hårdt det har været for deres børn, der er blevet voldsomt chikanerede på grund af deres mors profession. I forbindelse med "Meet The Fokkens" frygtede de, at deres børnebørn ville blive udsat for det samme og derfor vende sig imod dem.

Efter at have set filmen sagde en af børnebørnene til Louise Fokkens:

"Du er min bedstemor. Jeg har måttet tænke over, hvad det er du laver. Men du er stadig min bedstemor. Og jeg elsker dig."

Tale som en gammel hore

Mens søstrene medvirkede i filmen skrev de bogen "Ouwehoeren", der er blevet et hit i Holland - og de er nu gået i gang med endnu en erindringsbog.

Den første skildrer livet som prostitueret på godt og ondt - og dette råt for usødet i et meget direkte sprog.

Titlen er et hollandsk verbum, der er svært oversætteligt, men kan oversættes til noget i retning af "at tale som en gammel hore".

Søstrenes første bog er blevet rost for dens opbygning og flere anmeldere har fremhævet deres evne til at udtrykke sig samtidig med, at de har en meget og tydelig erindring om, hvad de har været udsat for igennem et langt liv.

Både "Ouwehoeren" og den kommende udgivelse er blevet til med Rob Schröder og Gabrielle Provaas på sidelinjen.

Om filmen om Fokkens-tvillingerne eventuelt får dansk premiere, er ikke afklaret.

Habile malere

Bøgerne er søstrenes alderssikring, idet de aldrig har sparet noget op

Og så er det i øvrigt ikke det eneste kreative felt, hvor de kan begå sig.

De betegnes begge som talentfulde malere, og der arbejdes nu på en separat-udstilling i Amsterdam.

Ikke bare to bedstemødre

Så det er langtfra to ganske almindelige ældre kvinder - to bedstemødre - der sidder der i sandet på stranden i ført orange bøllehatte og storblomstrede badedragte, mens de lader solen bage på deres rygge.

Det er to hærdede prostituerede.

Der hævder, at de er lykkelige,. ikke er ofre og ikke ønsker nogens medlidenhed.

Tvillinger, der også kan skrive forfatter og maler på deres visitkort.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Helgenkåring: Stauning og kaos

Partisoldaten Dan Jørgensen skuer tilbage mod sit partis berømte formand og vil genskabe et lykkeligt Danmark. Men landsfaderen havde fortjent en bedre forvalter af sin arv.

New York City Ballet tog os med i ballettens maskinrum

To himmelmundfulde og et stykke med flødeskum fra dåse blev serveret, da et af verdens bedste balletkompagnier gæstede Tivoli i anledning af havens 175-års fødselsdag og fremviste Balanchines spændvidde som koreograf.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her