Historien om Norges mest forhadte
Nogle husker den med gru. Andre kender den ikke. Sort periode i norsk historie dramatiseres.
Det norske filminstitut har besluttet at yde manuskriptstøtte til forfatteren og journalisten Bjørn Ekeberg, der er gået i gang med udarbejdelsen af et manuskript til en af de mest forhadte mænd i norsk historie:
Quisling, der var nazist, ledede under tyskernes besættelse af Norge en regering indsat af nazisterne og helt på deres side. For sine ugerninger blev han efter befrielsen dømt for landsforrædderi og henrettet ved skydning den 24. oktober 1945.
Ukendt for mange
"Det er en af de mest spændende norske historier, som ikke er specielt kendt udover biografierne, der er udgivet. I tilgift spejler historien en tidsepoke, som for de fleste nordmænd er ukendt," siger Ekeberg til den norske avis VG.
Forfatteren begrunder også sit projekt med det faktum, at der stadig er mange ting omkring den tyske besættelse af Norge, der bør fortælles. I den forbindelse henviser han til den opstandelse det vakte i Norge, da en ny bog for nylig afslørede, at kong Olav aktivt arbejdede på en fredsaftale med tyskerne.
Indledende fase
Filmprojektet er stadig i den indledende fase, og der er endnu ikke indgået en aftale med en producent.
Det er forfatterens plan at skildre Vidkun Quislings historie over flere årtier for på den måde at give en dækkende billede af ham.
Allerede i 1980'erne lavede NRK en dramaserien om retssagen mod Quisling, men Ekeberg understreger, at han med sin film ikke vil dvæle meget ved skyldsspørgsmålet. Hans mål er at skildre perioden og personen Quisling.
Lange udsigter
Ekeberg forventer at være færdig med første udkast til et manuskript i løbet af den kommende vinter.
Hvornår en film kan blive en realitet vides ikke, men det vil formentlig først ske om et års tid eller halvandet, mener forfatteren.