Nøgenmodellen, der voldtog mormon

Hun blev verdenskendt for bizar kidnapning - nu vil hun standse film om sine (be)drifter..

Artiklens øverste billede

Skønhedsdronning og nøgenmodel.

Besættelse af en syv år yngre mand, der var mormon.

Grov chikane. Bortførelse. Voldtægt.

Tabloid-pressens yndlings-darling.

Falske pas og identiteter. Utallige lovovertrædelser.

Køb af verdens første kommercielt skabte hunde-kloning.

Selviscenesættelse - og lystløgn på lystløgn.

Historien om kvinden fra Woyming, der kaldte sig "Little Miss Perfect" er ét langt surrealistisk drama...

Og i denne uge ramte hun igen avisforsiderne, efter at hun har sagsøgt instruktøren Erroll Morris , der sidste år lavede en dokumentar-film om hendes liv: "Tabloid".

SE VIDEO: Trailer til "Tabloid"

En film, hun frivilligt medvirkede i - og aktivt i næsten et år har været med til at markedsføre sammen med instruktøren.

Den unge missionær

Han anede ikke det fjerneste uråd.

Som han stod der på trappen foran De Sidste Dages Helliges missionshus i landsbyen Ewell i Surrey i Sydengland.

Den unge høje flotte amerikanske mormon-missionær Kirk Anderson.

Men pludselig fik han stukket en pistol-attrap i ryggen og ført hen til en bil. Her blev han skubbet ind på bagsædet, bedøvet med kloroform og dækket til med et tæppe.

Liggende på bagsædet blev han kørt omkring 320 kilometer til en hytte i Okehampton. En hytte, der normalt blev lejet ud til nygifte.

Kontaktede politiet

Tre dage senere - den 18. september 1977 - ringede han chokeret til politiet og fortalte en vanvittig og bizar historie, der over tre dage havde udspillet sig i hytten i Devon.

En historie, der handlede om kidnapning, fastspænding til en seng med håndjern foret med minkpels og mindst tre fuldbyrdede voldtægter.

Begået af en kvinde.

Nemlig den dengang 28-årige Joyce Bernann McKinney - en tidligere skønhedsdronning fra Woyming i USA.

Til kidnapningen og de seksuelle overgreb fik hun hjælp af vennen Keith May.

Besættelse

Forhistorien er, at Joyce McKinney kendte Kirk Anderson hjemme fra USA - og her havde hun forelsket sig vanvittigt i ham. En forelskelse, der antog dimensioner af besættelse.

Men også en umulig kærlighed al den stund, at Anderson havde viet sit liv til mormon-bevægelsen.

De mødtes på Brigham Young University i Utah, hvor de begge studerede drama. Hun forelskede sig hovedkuls i ham, der var syv år yngre.

De havde en kort affære, men han fik kolde fødder. I desperation hævdede hun, at hun havde tabt deres fælles barn.

Udsendt til England

Det endte med, at han opgav sine studier og blev udsendt til England som missionær for mormon-bevægelsen.

Det kyste ikke Joyce McKinney, der følte sig overbevist om, at hun før eller siden nok skulle få ham "ned med nakken".

Og det fik hun - i bogstaveligste forstand - i tre vanvittige september-dage i 1977 i Sydengland, hvor hun havde sporet ham med hjælp fra en hyret privatdetektiv.

Sagde ja - og flygtede

Efter at Kirk Anderson var blevet holdt som fange og voldtaget tre gange af den forelskede kvinde, der tryglede ham om at gifte sig med hende, sagde han ja.

Hun løste ham fra sengen, og kort tid efter lykkedes det ham at flygte.

Fra en telefonboks ringede han dybt chokeret til politiet.

Skumbanan i parkometer

Joyce McKinney blev anholdt den 19. september og sigtet i den bizarre sag, men benægtede alt.

Hun fastholdt - og fastholder den dag i dag - at Kirk Anderson frivilligt fulgte med og af egen fri vilje deltog i diverse s/m-relaterede sexleg i hytten.

Om det mulige i at voldtage en mand udtalte hun, at det ville "svare til at presse en skumbanan ind i et parkometer".

Han deltog frivilligt

Et foto af hende siddende bag i en politibil med et skilt, hvor hun blandt andet havde skrevet "Kirk tog med mig frivilligt" spredtes i den britiske tabloid-presse.

Under afhøringerne og retsmøder afviste hendes forsvarer enhver form for tvang. Alene af den grund, at McKinney var lille og spinkel, mens Anderson var høj og muskuløs.

Hun sad fængslet i tre måneder i Holloway-fængslet, inden hun blev løsladt mod kaution.

Få dage efter flygtede hun og Keith May til USA på falske pas og agerede i øvrigt døvstumme.



Nogle måneder senere blev hun og May i England idømt et års fængsel in absentia for bortførelse. Ifølge den daværende britiske lovgivning kunne en kvinde ikke dømmes for voldtægt mod en mand.

Tabloid-pressens darling

Den britiske tabloid-presse dækkede sagen med hidtil uhørt intensitet, og aviser som Daily Mirror og Daily Mail kappedes om at bringe eksklusive detaljer om den amerikanske model - men også de mere seriøse medier hoppede med på vognen.

På den front løb Daily Mirror af med sejren, idet de kunne afsløre, at Joyce McKinney ikke blot havde været Miss Woyming, men også nøgenmodel med en mildt sagt broget fortid, der også havde tråde til prostitutions-verdenen.

I nederlagets stund udkom konkurrenten Daily Mail i øvrigt med en forside, hvor der stod: "Avisen uden Joyce McKinney".

Selv tjente hun tykt på at fortælle detaljer fra sit eget liv - og gik ikke så meget op i, at hun sjældent fortalte den samme historie.

De to andre involverede i sagen - Kirk Anderson og Keith May - har aldrig udtalt sig om sagen.

Uhørt intensitet

Hele sagen, der i England blev kendt som "The Case of the Manacled Mormon" (Sagen om den lænkede mormon), fik i den grad tabloid-pressen til at eksplodere og førte efterfølgende til ikke så lidt selvransagelse i britiske medie-kredse.

Netop pressens glubende appetit har i årevis fascineret den kendte instruktør Eroll Morris, der sidste år udsendte dokumentar-filmen "Tabloid" om hele sagen - med vægt lagt på pressens håndtering.

Filmen

Joyce McKinney deltog selv aktivt i markedsføringen - stillede villigt op til interviews på diverse film-festivaler sammen med Morris og udtalte sig gerne til pressen.

Derfor førte det i denne uge til hovedrysten hos instruktøren, at hun har sagsøgt ham, idet hun føler sig svinet til, misbrugt og udstillet i filmen, som hun selv har været med til at markedsføre.

For dem, der har beskæftiget sig med Joyce McKinney er udviklingen knap så overraskende.

Den falder i tråd med den måde, hun har teet sig i det meste af sit liv, for historien om den tidligere skønhedsdronning slutter så langt fra med kidnapningen af Kirk Anderson i 1977.

Stof- og alkohol-problemer

I årene efter kidnapningen og flugten til USA søgte hun at gennem sig for politiet via falske identiteter og skiftende opholdssteder - hun poserede i diverse erotiske magasiner, og hun fik store problemer med alkohol og stoffer.

I 1979 blev hun opsporet af politiet og anholdt med henblik på udlevering til England, men her var man ikke længere interesseret - og hun blev ikke begæret udleveret.

Stadig forelsket

Hendes besættelse af Kirk Anderson var usvækket, og i 1984 blev hun anholdt i Salt Lake City Airport, hvor han arbejdede.

Hun havde skygget ham - der nu var blevet gift og havde fået børn - i en længere periode, og i hendes bil fandt politiet blandt andet reb og et sæt håndjern magen til dem, hun havde anvendt i England syv år tidligere.

Bortset fra en stribe mindre lovovertrædelser blev der herefter medie-stille omkring Joyce McKinney, der havde slået sig ned i North Carolina.

Købte hunde-kloninger

Indtil 2008, da hun igen kom på avisforsider over det meste af verden.

Nu som Bernann McKinney, der på et laboratorium i Sydkorea havde fået skabt fem små kloninger af sin døde hund. Det var første gang, at dette var sket kommercielt på bestilling fra en privatperson.

Til pressen i Sydkorea fortalte hun en række fantastiske historier om, hvem hun var og om sit liv - men ingen af dem havde det fjerneste hold i virkeligheden.

Den samme McKinney

Efter at have skrevet om sagen i et par dage fik især de britiske medier en mistanke om, at denne Bernann McKinney i virkeligheden var Joyce McKinney, der ryddede forsiderne i 1977.

Konfronteret med dette benægtede hun hårdnakket, at hun var Joyce.

Overfor nogle medier.

I andre indrømmede hun det.

Og nogle ret simple undersøgelser af Bernann McKinneys baggrund dokumenterede at hun - hævet over enhver tvivl - var Kirk Andersons kidnapper.

Den kvinde, som instruktøren Erroll Morris skildrer i filmen "Tabloid".

Atter i medierne

Joyce McKinney mener, at hun blev narret til at medvirke i filmen, som ifølge hende og hendes advokat blot gentager alle tabloid-pressens løgne om hende og skildrer hende som en forstyrret s/m-prostitueret og en voldtægtsforbryder.

Hun hævder, at hun sagde ja til at medvirke i filmen, fordi hun fik forklaret, at den skulle indgå i en tv-serie om paparazzi-fotografer.

SE VIDEO: Eroll Morris og Joyce McKinney

Eroll Morris afviser alle beskyldinger og fastholder, at Joyce McKinney har medvirket i filmen frivilligt, og at hun har kendt til indholdet og filmens formål fra dag et.

Uanset udfaldet af den kommende retssag i Los Angeles, så har Joyce McKinney endnu engang opnået det, hun er ekstemt god til: at få skabt interesse omkring sin egen person i medierne.

I filmen udtaler hun:

"Du kan fortælle en løgn så mange gange, at du til sidst tror på den."

Møntet på tabloid-pressen?

Møntet på hende selv?

Svaret blæser, som Bob Dylan sang, i vinden...

SE VIDEO: Joyce McKinney i New York

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.