Jura-ekspert: Tintin er ikke racist
Meget tyder nu på, at kontroversielt tegneserie-album fra 1931 frikendes for racisme.
Inden den endelige dom afsiges ved en domstol i Bruxelles i begyndelsen af det nye år, tyder meget på at Tinitin-albummet "Tintin i Congo" frikendes for racisme og dermed kan forblive på markedet.
Valery de Theux de Meylandt, der er rådgiver for domstole i Belgien, udsendte i går en erklæring, der afviser at tegneren Hergé gjorde sig skyldig i racisme, da han tegnede historien i 1931.
Normal praksis er, at domstolen følger rådgiverens afgørelse.
Flere sager
Sagen - der er en blandt flere, der har verseret omkring det kontroversielle album - blev i 2007 rejst af belgieren Bienvenu Mbutu Mondondo, der er født i det, der tidligere var Belgisk Congo.
Han krævede albummet forbudt og fjernet fra markedet på grund af, hvad han - og mange andre med ham - opfatter som grov racisme.
Meylandt mener ikke, at Hergé bevidst gav udtryk for racistiske holdninger i sin historie - og netop det bevidste er afgørende for, om racisme-paragraffen kan komme i anvendelse.
Holdning i tiden
Det er rådgiverens holdning, at Hergé spejlede en holdning, der lå i tiden.
Selv afviste Hergé at være racist, og allerede i 1946, da albummet skulle farvelægges fjernede han nogle af de mest kontroversielle elementer i historien - og det er i øvrigt den udgave, Mondondo bygger sine anklager på.
Meylandt hæfter sig desuden ved, at man i "Tintin i Congo" ikke en eneste gang ser den unge reporter i direkte konfrontation med den sorte befolkning - han bruger alt sit krudt på at jage en farlig forbryderbande.
LÆS OGSÅ: En usexet helt på drabelige eventyr