Farvel til et stykke danmarkshistorie
I 1967 var der 43 rundt omkring i Danmark - den 1. december forsvinder det sidste af slagsen.
I 1967 var der 43.
Nu er der ét - og efter den 1. december er der ingen rigtige missionshoteller tilbage i Danmark.
Med den snarlige lukning af Stella Maris i Svendborg forsvinder landets sidste missionshotel, hvor alkoholforbud og morgenandagt bliver holdt i hævd, og hvor forkyndelsen er omdrejningspunktet for aktiviteter og stævner.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
Et historisk tab
Et historisk tab, mener Johannes Nørregaard Frandsen, cand.phil. og leder af Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet:
"Det er et stykke betydningsfuldt danmarkshistorie, der drejer nøglen, og det burde fremkalde reaktioner. Missionshotellerne har spillet en vigtig rolle i alle stationsbyer, der voksede frem i 1860'erne.
Og det er interessant i en tid, hvor vi diskuterer, om unge drikker for meget, at de sidste afholdshoteller nu forsvinder, og at den mission, som hotellerne har stået for, afgår ved døden."
Intet driftsoverskud
Generalsekretær i Indre Mission Thomas Bjerg Mikkelsen har sammen med hovedbestyrelsen besluttet at lukke hotellet, fordi de ikke tror på et driftsoverskud:
"Stella Maris har i mange år udført et vigtigt missionsarbejde, der betyder noget for især ældre mennesker, men i dag er også ældre mennesker i langt højere grad end tidligere begyndt at rejse længere væk på ferie.
Vi må erkende, at de ting, der har virket i mange år, ikke længere er brugbare."
Kirkehistoriker ved Menighedsfakultetet Kurt E. Larsen er enig i, at det er en æra, der slutter.
Masser af hoteller
"Men ellers ser jeg ikke de store perspektiver i det. Der er masser af hoteller med fred og ro, og hvor man kan nyde et glas vin eller lade være - uden at det kan genere andre.
Ganske vist er der stadigt alt for store alkoholproblemer i landet, men det er ikke et problem, hotelbranchen kan hjælpe med til at løse."
Begræder tabet
Direktørparret på Stella Maris begræder tabet:
"Hvis Indre Missions hovedbestyrelse havde gået her i haven og mærket stilheden, havde de ikke nænnet at sælge," siger Vibeke Hvidberg.
Kilde: Kristeligt Dagblad