Unikt værk i mindst 88.000 stumper
Spoleret fresko genskabt ved hjælp en ny teknik, der siden er brugt på Stasi-dokumenter.
Da de allierede den 14. marts 1944 gennemførte en bombning over den norditalienske by Padova, var formålet at ramme nogle tyske barakker, men det gik helt galt.
I stedet for de tyske barakker ramte bomberne Eremit-kirken i Padova.
Og det så eftertrykkeligt at blandt andet en fresko udført af Andrea Mantegna (1431-1506) blev ødelagt.
Totalt smadret
Det uvurderlige værk blev totalt smadret, men efter fuldtræfferen blev så mange stumper som muligt samlet sammen og omhyggeligt gemt i kælderen under et historisk arkiv i Rom.
Her befandt stumperne sig i over 50 år, indtil man i 1992 hentede dem frem igen.
Stumperne - blandt hvilke nogle var meget små - blev rensede, katalogiseret og fotograferet.
88.000 stumper
En optælling viste, at der befandt sig 88.000 stumper i arkivet. I samlet tilstand ville de udgøre omkring 77 kvm. af freskoen - og det er blot en tiendedel af den oprindelige fresko. Resten gik tabt under ødelæggelsen af kirken.
Her kunne konservatorerne have valgt "den hårde måde" og have søgt at samle stumperne manuelt - altså som et puslespil, men man besluttede at anvende en helt ny teknik udviklet af en den italienske matematik-professor Massimo Fornasier.
Specielt computer-program
Han og hans team udviklede et kompliceret computer-program, der på baggrund af billederne taget i 1992 kunne beregne placeringen af samtlige stumper.
I 2000 begyndte man arbejdet med at rekonstruere den smadrede fresko, og arbejdet var tilendebragt allerede i 2006.
I dag kan 10 pct. af freskoen betragtes i kirken i Padova - og for at give publikum et indtryk af den originale fresko, er den tegnet op i sort/hvid de steder, hvor de bevarede stumper ikke dækker. På en særlig computer-skærm er det muligt at se værket i sin helhed.
Det skete uden den store medie-bevågenhed, men siden er computer-programmet videreudviklet og har blandt meget andet været anvendt til at rekonstruere stumperne af dokumenter fundet i arkiverne hos det hemmelige østtyske politi kaldet Stasi.