Gamle stjerne-fotos er en stor gåde

De dukkede op for 30 år siden på loppemarked. Motiverne er velkendte - ingen kender historien.

Artiklens øverste billede
Jayne Mansfield-samler købte uden at vide det en kuvert med 70 negativer af hende på et loppemarked. Sammen med Mansfield-negativerne lå et tilsvarende antal negativer af Marilyn Monroe. Foto: AP

Fotografen Anton Fury har en stor hobby.

Han er vild med at finde og købe gamle billeder på loppemarkeder og den hobby førte for over 30 år siden til et sandt scoop:

To kuverter stoppet med negativer til fotos af Marilyn Monroe og Jayne Mansfield.

Fundet gjorde han på et loppemarked Persippany i New Jersey og han måtte slippe to dollar for de to kuverter. Og det gjorde han uden at vide, hvad billederne forestillede.

Det fandt han først ud af senere, da han undersøgte dem i sit mørkekammer.

Ingen tvivl om hvem

Han var ikke et sekund i tvivl om, hvem der var på negativerne, men skønt han siden sit fund, har søgt at finde frem til historien bag billederne, så er det til dato ikke lykkedes.

Hvad angår billederne af Marilyn Monroe, så viser de en meget ung Monroe under en foto-session og de er lavet inden hun blev feteret sexsymbol.

Anton Fury har nu bedt kunsthandleren og Monroe-eksperten David W. Streets i Los Angeles om at vurdere billederne.

Han siger til CNN, at han er sikker på, at det er meget tidlige optagelser af Monroe - og et forsigtigt gæt fra hans side lyder på 1950.

Undersøger alt

Efter at have undersøgt de mange negativer, har Dawid Streets pløjet igennem dynger af samlinger af test-optagelser, aviser, ugeblade, magasiner og bøger. Men har endnu ikke kunnet finde de fundne negativer gengivet noget steds.

En anden ting Monroe-eksperten er sikker på, det er, at billederne af Monroe og Mansfield, er optaget i Los Angeles. Det fremgår af baggrunden, der viser flere kendte lokaliteter i Hollywood.

Den samme mand

Et andet spor i opklaringen af foto-gåden er det faktum, at der på billederne af Monroe og Mansfield optræder den samme mand i baggrunden. Streets udelukker ikke, at den ukendte man faktisk kan have været fotograf ved begge lejligheder.

Streets arbejder på at få manden identificeret - for han understreger, hvad der allerede er almen kendt: De to kommende super-stjerner var samtidige og de var venner. De gjorde mange ting sammen.

Anton Fury har valgt at offentliggøre sine billeder - og muligvis senere sælge dem - skønt han erkender, at der nu er en risiko for, at en eller anden gør krav på rettighederne til de negativer, som han købte for 2 dollar.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen