Unik kulturskat kan hentes gratis

På ny netside kan du høre alt fra Ellington til Roosevelts taler - altsammen optaget før 1925.

Artiklens øverste billede
Duke Ellington - unikke optagelser fra før 1925 kan nu downloades gratis. Foto: AP

Det amerikanske kongresbibliotek har netop åbnet en ny webside, hvor alt indhold har en ting til fælles: Det er optaget før 1925.

Samlingen rummer omkring 10.000 optagelser fordelt på jazz, blues, folk, gospel og datidens popmusik, men også diverse taler og komik-optræden.

Digitaliseringen af det enorme materiale og opbygningen af tjenesten - der i øvrigt er gratis - er foretaget af biblioteket i samarbejde med Sony Music, der i dag ejer RCA Victor Records, som i 1920'erne hed Victor Talking Machine Company.

Utilgængelige i årevis

Mange af optagelser, har af ophavsretsmæssige grunde ikke været tilgængelige i adskillige årtier.

Blandt højdepunkter kan nævnes optagelser med operastjernen Enrico Caruso, Duke Ellington og hvad der regnes for den første blues-indspilning nogensinde: Original Dixielands Jazz Bands indspilning af "Livery Stable Blues" i 1917.

Desuden kan interesserede hente optagelser af præsident Teodor Roosevelts taler og andre lydoptagelser.

Udover musikken kan der også i digitaliseret form hentes alle tilgængelige oplysninger om de optagelser, der kan downloades.

Næste trin i kongresbibliotekets projekt, er at gøre optagelser lavet af Columbia Records tilgængelige. Også dette selskab ejes i dag af Sony Music.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen