Er terror-angreb underholdning?
Bedst som kritikere troede, at stærkt kontroversiel opera var gemt væk, sættes den op igen.
Den mest kontroversielle opera i 50 år.
Således betegner lederen af English National Opera, John Berry, "The Death of Klinghoffer" fra 1991.
Nu sættes den til februar næste år op på The English National Opera i London.
En ganske dækkende betegnelse for operaen, der handler om den palæstinensiske terror-bevægelse PLFs kapring af det italienske krydstogtskib "Achille Lauro" den 7. oktober 1985.
Dræbte et gidsel
En kapring, der kulminerede med at de fire palæstinensere, der ombord mødte uventet modstand, med koldt blod skød og dræbte Leon Klinghoffer, der sad i kørestol. Efter drabet smed de liget overbord.
I første omgang forlød det ellers, at ingen havde lidt overlast under kapringen.
SE VIDEO: Kapringen af "Achille Lauro"
Operaen, skrevet af John Adams og Alice Goodman, havde verdenspremiere i Boston i 1991, og vakte dengang voldsom opsigt og affødte protester.
Opfattet som ensidig
USA har fra officiel side gjort gældende, at operaen kunne opfattes som ensidig i dens skildring af de forhold, der omgav kapringen.
"Det er den mest kontroversielle opera i 50 år. Mange har tidligere aflyst opførelsen af den. Vores kommende sæson er en af vores mest ambitiøse til dato. Vores opførelser vil vise, at opera kan forklare politisk ladede forhold," siger John Berry.
Kontroversiel film
Den britiske nyopsætning instrueres af Tom Morris, der er bror til instruktøren og standup-komikeren Chris Morris, der sidste år vakte opsigt med humoristisk behandling af begrebet terrorisme i filmen "Four Lions".
Også Chris Morris forsvarer opsætningen af "The Death of Klinghoffer" og understreger, operaen mere dvæler ved end dramatiserer Klinghoffers brutale død.
Efter den amerikanske premiere for 10 år siden mente kritikere, at den tegnede et alt for sympatisk billede af kaprerne og Boston Symphony Orchestre aflyste i 2001 en forestilling i respekt for de familier, der led svære tab under terror-angrebet på World Trade Center i New York.
Romantiserer terror
Kritikeren Richard Tarusk angreb i New York Times komponisten og kaldte ham blandt andet anti-amerikansk og anti-semitisk. Tarusk mente, at Adams romantiserede terrorisme.
I et svar publiceret i den britiske avis The Independent forsvarede Adams sig dengang med en afvisning af, at han var politisk komponist og skrev blandt andet:
"Klassisk musik er en lille bitte splint i det spektrum. Det jeg laver - nutidig klassisk musik - er en minimal del af dette. Jeg er taknemmelig over, at jeg kan leve af det, men jeg har ikke en masse attitude. Jeg laver kunst."
11 nyopsætninger
Næste sæson på English National Opera rummer 11 nyopførelser.
Blandt andet Detlev Glanerts "Caligula" og - lidt i samme skuffe som "Death of Klinghoffer" - også Mieczyslaw Weinbergs "The Passenger", der skildrer en virkelig hændelse, hvor en Holocaust-overlever møder sin Auschwitz-vagt ombord på et skib til Brasillien.