Folkekirkens konflikter frem i lyset
Tidligere kunne præster, menighedsråd og ansatte bekrige hinanden uden, at der blev grebet ind.
For 10 år siden fik sognekirker lov til at passe sig selv, mens præster, menighedsråd og ansatte bekrigede hinanden og gjorde kirkelivet surt for resten af menigheden.
Sådan er det ikke længere, skriver Kristeligt Dagblad.
Selvom folkekirken stadig slås med konflikter, er den store forskel fra tidligere, at konflikterne ikke går ubemærket hen.
Hurtigt konfliktløsning
Det betyder, at sognekonflikter vil blive løst hurtigere, vurderer en række rådgivere inden for konfliktløsning i dansk kirkeliv.
"Som helhed tror jeg ikke, at konflikterne i folkekirken er blevet flere. Men der er en kultur på vej i menighedsrådene til at ville løse dem på et tidligere tidspunkt," siger kirkekonsulent Kirsten Moesgaard fra rådgivningsfirmaet Moesgaard Consult.
Og den udvikling kan teolog og ledelsesrådgiver Poul Langagergaard fra rådgivningfirmaet L*Profil bekræfte.
"Antallet af konflikter, som vi kan se, er måske steget en smule i den nuværende menighedsrådsperiode. Men jeg tror ikke, at de er blevet flere. Snarere er der i dag kommet folk i menighedsrådet, som vil gøre noget ved de konflikter, der måske har ulmet i årevis. Hele tendensen i samfundet er, at man gør noget ved den slags ting gennem coaching og konflikthåndtering. Det gælder i stigende grad også folkekirken," siger han.
Dårligt ry
Formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen, glæder sig over udviklingen, for stridigheder mellem kirkens folk har altid givet folkekirken et dårligt ry.
"Jeg tror, der kan være noget om snakken. I hvert fald ser vi flere menighedsrådsmedlemmer, som ikke finder sig i hvad som helst. Nogle er mere vant til at håndtere konflikter end andre. Jeg er ikke sikker på, at der er blevet flere konflikter, men de kommer mere frem. Konfliktløsning er blevet noget, man griber fagligt an. Det var det ikke for 10 år siden," siger Inge Lise Pedersen.
Tager fat i problemerne
Ifølge kirkekonsulent og specialist i konflikthåndtering Annie Egede er der dog stadig lang vej til, at alle menighedsråd tager fat i problemerne.
"Menighedsråd holder sig tilbage for at hente hjælp udefra, måske fordi man ikke har pengene eller ikke vil prioritere den fælles udvikling. Det er synd, for mange menighedsråd er virkelig dårlige til at kommunikere og har en grim tone over for hinanden og personalet. Det er ikke et godt signal i en tid med faldende medlemstal," siger hun.
Kilde: Kristeligt Dagblad