Unge er blevet vilde med historie

Det er slut med at beskylde ungdommen for at være historieløs - moderne formidling engagerer.

Artiklens øverste billede
Slaget ved Dybbøl har mødt fornyet interesse blandt unge. Foto: DR

Stadig flere under 25 år læser historiske magasiner, køber historiske bøger og deltager i historiske festivaler.

Tendensen er helt generel, mener fagfolk ifølge Kristeligt Dagblad:

Unge er simpelthen blevet mere optaget af historien end tidligere. Ikke mindst hvis den er moderne formidlet. Det mærker man blandt andet hos magasinet Historie og den tilhørende hjemmeside www.historienet.dk.

Stigning på 600 pct.

Her er antallet af brugere steget med 600 procent alene det seneste år, så hjemmesiden nu har 130.000 besøgende hver måned.

Som noget nyt er hver fjerde mellem 15 og 25 år.

En lignende udvikling er sket for det konkurrerende magasin Alt om Historie.

Ifølge chefredaktør Thomas Oldrup skyldes det i høj grad, at en ny generation af historikere formidler fortiden på en måde, der i højere grad rammer de unges historieforståelse.

"Der er en tendens til, at det i stigende grad er historikere i 30'erne, der er begyndt at besætte topstillinger på museerne og flere steder i mediebranchen. Jeg er selv årgang 1976, og det betyder helt naturligt, at måden at fortælle historien på generelt har rykket sig enormt de seneste år.

Ikke kun årstal

Historien er ikke længere bare en opremsning af årstal, den er levendegjort og gjort relevant for et langt bredere og yngre publikum, og det ser vi nu effekten af," siger han.

Den ungdommelige begejstring nyder også den historiske festival Golden Days godt af.

Siden 2006 er andelen af unge fordoblet, så de i 2010 udgjorde 30 procent af de cirka 170.000 publikummer.

Maskebal

Dermed er de klart den hurtigst voksende gruppe, og det skyldes især en ændring af formidlingsformen, mener festivalchef Ulla Tofte. De seneste år har det blandt andet været muligt at blive en del af fortiden og eksempelvis klæde sig ud til et maskebal fra 1700-tallet. Og så hopper de unge på.

Også i uddannelsessystemet er der sket et skifte.

Med gymnasiereformen i 2005 blev kravet om aktualitet skærpet i alle fag, også historie, og det har øget fokus på at bruge film, internettet og andre former for undervisning, der mere levende end tidligere inddrager eleverne, mener Casper Døssing, der er formand for historielærerforeningen.

"Jeg er selv begyndt at få eleverne til at lave podcasts (udgivelser med lyd og billeder på internettet, red.) om historie, så de oplever at være en aktiv del af det, de skal lære. Og det er tydeligt for mig, at de bliver mere engagerede af det," siger han.

Historiebutikken

På Københavns Universitet mærker historieprofessor og leder af Saxo-Instituttet, Ulf Riber Hedetoft, et klart stigende antal henvendelser til "Historiebutikken", hvor ansatte og studerende besvarer historiske spørgsmål fra typisk gymnasie- og folkeskoleelever.

Flere søger også om at komme i erhvervspraktik på instituttet. Deres tilgang er meget populærhistorisk.

De fokuserer på særligt spændende begivenheder og de ting, de umiddelbart kan relatere sig til, og har derfor en lidt atomiseret historieforståelse, mener han. Men forhåbentlig er det en begyndelse til en dybere interesse.

Stigende bevidsthed

"Der er helt klart en stigende historiebevidsthed i den yngre generation, og det er sket inden for de seneste halvandet til to år. Måske er det en modreaktion mod den generelle historieløshed, der ellers har hersket, jeg ved det ikke helt.

Men jeg har en begrundet forventning om, at vi til sommer vil se en markant stigning i antal ansøgere til historiestudiet. Hvis den udvikling holder ved, er det meget værdifuldt, hvad vi ser lige nu," siger Ulf Riber Hedetoft.

Citat: Kristeligt Dagblad

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.