Forlag betalte formue for interviews
Dansk forlag betalte 100.000 kr. til Stones-guitaristen Keith Richards' udenlandske forlægger.
Da Rolling Stones-guitaristen Keith Richards i begyndelsen af november skulle lancere sin selvbiografi "Livet", fik det danske forlag Lindhardt og Ringhof tilbuddet om at sende tre danske journalister til London.
Forlaget skulle bare betale 100.000 kroner til Keith Richards udenlandske forlægger.
Det skriver DR Kultur.
"Vi laver en afvejning af, om vi får tilstrækkelig meget omtale for det. Og det er klart mere effektivt med en artikel, end at vi sætter en annonce i avisen", forklarer salgs- og marketingsdirektør Jeppe Mossin fra Lindhardt og Ringhof til DR Kultur.
Er det ren markedsføring?
Keith Richards fik altså penge for at svare på spørgsmål om sin egen bog, derfor er det oplagt at stille spørgsmålet, om de tre interviews var journalistik eller ren markedsføring?
Den alternative måde at sikre omtale på bryder den danske pr-mand Christian Have sig ikke om. Han er imod, at der er penge mellem de enkelte led, fordi det forvansker, hvad det ifølge Christian Have handler om, nemlig kunsten.
"Kulturlivet burde være eksponenten for uafhængigheden og den frie sjæl og ånd. Det er et problem, hvis den marketinggøres, som den bliver her, hvor markedsmekanismerne bliver naturlige parametre", mener Christian Have, der til daglig laver presse og marketing for kulturlivet herhjemme.
Vidste det ikke
TV Avisens kulturredaktør Niels Frid-Nielsen var en af de tre danske journalister, der fik et interview med Stones-legenden tilbudt. Mødet mellem de to endte med et indslag i DRs 21Søndag.
Men Niels Frid-Nielsen vidste ikke, at det danske forlag havde betalt 100.000 kroner for interviewet:
"Det kommer meget bag på mig. Jeg kunne have besværget, at det nogensinde kunne ske", siger Niels Frid-Nielsen til DR Kultur.
Når det alligevel er sket, mener han, at det er et udtryk for, at bogbranchen er blevet lige så kommerciel som film- og musikbranchen.
Undrer sig
Også Politikens musikredaktør Erik Jensen var med på turen.
I lighed med sin kollega undrer han sig over, at Lindhardt og Ringhof har betalt så meget for Keith Richards-interviewet:
- Det er utroligt, at et forlag skal betale for at få lov til at lave deres reklame, eller hvad vi nu skal kalde det, i hvert fald få opmærksomhed på deres produkt gennem journalistiske artikler, siger Erik Jensen til DR Kultur.
Personligt føler han sig dog ikke presset af situationen. Politiken betalte nemlig ifølge Erik Jensen hele hans tur til London, derfor har musikjournalisten med egne ord "rene hænder".
Det er deres problem
- Det undrer mig, at forlaget skal gøre det. Det er deres problem, men det er stærkt tankevækkende. Og noget folk fortjener at få at vide. Det er noget man i det dybere perspektiv må beskæftige sig med, mener Erik Jensen.
Ikke overraskende endte Politiken med at bringe en stor artikel på baggrund af Erik Jensens interview med Keith Richards.
Det var, hvad salgs og marketingsdirektør Jeppe Mossin havde håbet på og kalkuleret med. Og derfor forlaget i første omgang betalte 100.000 kroner for interviewet.
- Vi havde en forventning om, at der kom en reportage ud af det, men hvor stor og hvordan, det kan vi ikke vide på forhånd, siger Jeppe Mossin.
Også i filmens verden
Hos Nordisk Film kender de alt til at betale for de udenlandske stjerners omkostninger i forbindelse med interview. De distribuerer de store Hollywood-film til de danske biografer, og skal der laves interview med nogle af stjernerne, må danskerne også betale for det, fortæller direktør i Nordisk Film Biografdistribution, Jan Lehmann.
- Det gør vi stort set altid. Vi betaler til dem der arrangerer det, og det er oftest PR-bureauerne, fortæller han til DR Kultur.
Han nævner eksemplet med James Bond-filmen Casino Royale, som blev ekstra interessant for Danmark, da Mads Mikkelsen havde en rolle i filmen. Her fløj skuespillerne rundt i privatfly, og det koster knaster, forklarer Jan Lehmann.
Derfor ser han det som en naturlig ting, at Nordisk Film betaler for interview.
Kilde: DR Kultur