Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Kultur

Endnu et unikt guldfund på Fyn

Den fynske muld gemmer på mange oldsager - nu er der dukket nyt fund op i en lerkrukke.

Halsringen af guld er fundet I Gudme. Den vurderes at være fra 400-500 e.Kr. Foto: Svendborg Museum

En 1.500 år gammel halsring af guld blev fundet sidste uge i forbindelse med en arkæologisk udgravning, som Svendborg Museum står bag, i Gudme på det sydøstlige Fyn.

"Det sydøstlige Fyn udgør i romersk og germansk jernalder et af de rigeste samfund i Nordeuropa. Det nye skattefund understreger med al ønskelig tydelighed, at datidens borgere i Gudme var mere end almindelige jernalderbønder,” siger museumsinspektør fra Svendborg Museum Per O. Thomsen.

Lå i en en lerkrukke

Ringen, som vejer 140 g og er 50 cm lang, lå sammenrullet i en lile lerkrukke, der var gravet ned ved et hegn, der omgiver et gårdsanlæg. Ifølge arkæologerne stammer ringen fra 400-500 e.Kr.

Det er langt fra første gang, at man afdækker oldtidshistoriske fund i Gudme, som betyder gudernes hjem.

I 1993 fandt arkæologer spor af den såkaldte Gudmekongens Hal. Med sine 47 meter i længden og 10 meter i bredden er det den største jernalderbygning, som kendes fra den danske jernalder.

Stormanden var fyrste

Den stammer fra 200-400 e. Kr., og man formoder, at bygningen har været brugt af kongen.

Det er netop på en nabomark til Gudmekongens Hal, at man fandt halsringen.

"Stormanden i Gudme var fyrste eller måske endda konge over et større område. Han byggede sandsynligvis sin velstand og magt på afgifter fra de omkringliggende gårde i den rige bygd og fra handelspladsen ved Lundeborg," siger Per O. Thomsen.

Halsringen er nu på vej til Nationalmuseet.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her