Hot ferie-trend: Højskoleophold

Højskolerne har grund til jubel. Folk strømmer til for at bruge deres sommerferier på højskolernes korte kurser.

Kurserne handler om alt lige fra teater til havkajak, klimaforandringer, golf og litteratur. Særligt familiekurserne, hvor forældre - eller bedsteforældre - kan bruge en uge sammen med børn eller børnebørn hitter

Det skriver Berlingske Tidende.

»Siden 2003 er de korte kurser vokset med 50 pct. 40.000 voksne og 6.000-7.000 børn tager hvert år afsted. Vi har set en kolossal vækst i de korte familiekurser. Mange familier ønsker en ferie med indhold. Man vil både kunne bruge hovedet og kroppen,« siger Niels Glahn, generalsekretær i Højskolernes Forening.

Hurtigt udsolgte kurser

Flere højskoler oplever, at mange af de korte kurser er så populære, at de bliver udsolgt, lige så snart de bliver udbudt.

»Det er en måde at holde ferie på, som passer fantastisk godt til moderne mennesker. Folk vil opleve noget med indhold, møde nye mennesker og selvfølgelig også slappe af. I 1970erne ville folk bruge deres ferie på at ligge på en strand på Mallorca. Dengang havde flere fysisk arbejde, og så ville man slappe af i ferien. I dag vil folk noget andet. Kurserne rammer godt ind i tidsånden. Det er den måde, man holder fri på i dag,« siger Bo Espersen, forstander på Vallekilde Højskole.

Moderne familiers behov

Sociologen Eva Steensig, der er kendt som livsstilsekspert i DRs TV-program "Hvor er vi landet", siger, at de korte kurser i den grad modsvarer den moderne families behov.

"I forhold til andre typer ferier kan et kort højskoleophold tilbyde en blanding af fællesskab med både din egen familie og andre familier og samtidig muligheden for at fordybe sig i et emne, som interesserer en.

Forældre og børn kan gøre noget hver for sig, og så mødes man ved måltiderne og til lejrbål om aftenen. Det er meget appellerende. Man får noget mere ud af ferien end bare at ligge på en strand eller sidde i sommerhuset i regnvejr," siger Eva Steensig.

Otte år i træk

Jens og og Louise Meldgaard Bruun og deres datter Kamma på otte år har i år været på familiekursus på idrætshøjskolen i Oure på Fyn for tredje år i træk.

»Det er en enorm god kontrast til vores hverdag, hvor vi bruger hovedet mere end kroppen. Det får mig til at slappe af,« siger Louise Meldgaard Bruun.

»Hvis vi havde købt en charterrejse til Kreta, så ville vi mere have været os selv. På højskolen bliver vi del af et fællesskab. Man har noget at tale med de andre kursusdeltagere om, fordi man har gjort noget sammen,« siger Jens Meldgaard Bruun.

Obama-effekten

Det er ikke kun de korte kurser, som højskolerne har succes med. Tilmeldingerne til de lange kurser, som starter til efteråret, er foreløbig steget med fem-seks pct.

»Lur mig, om det om et år ikke er super trendy at gå på højskole igen. Hvorfor? Fordi Barack Obama er blevet valgt. Under Bush og Fogh var der meget fokus på det merkantile og individualistiske. Nu drejer det sig om blødere værdier. Jeg tror, det vil slå igennem,« siger Jasper Mortensen, forstander på idrætshøjskolen i Oure.

Kilde: Berlingske Tidende

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.