Dronningen vinder svensk kunstpris

I Sverige har Dronning Margrethe fået udvalgt et af sine værker til at være "Årets tekstile kunstværk."

Artiklens øverste billede

Det er det anerkendte svenske væveri Märta Måås-Fjetterström AG, der har udvalgt dronning Margrethes "Kystlandskab" til at være "Årets textila konstverk."

Dronningen selv var lørdag med til at indvie værket i Märta-Måås-Huset i Båstad i Sverige, sammen med "en lille kreds specielt inviterede gæster," oplyser Märta Måås-Fjetterström AG.

Væveri: "Helt oprivende"

Margrethe er den ottende kunstnerinde, der modtager prisen fra Märta Måås-Fjetterström AG. Prismodtagerne laver selv skitserne til værket, mens væveriets egne kunstvæverinder sørger for den egentlige vævning.

"Kystlandskab" er ifølge væveriet udført i ekstra fin råsilke, der er "håndknyttet med specielle farvegivende lyse, klare farver, som bryder og forener sig i et helt oprivende sammenspil til et enestående tekstilt kunstværk."

Det svenske væveri Märta Måås-Fjetterström AG blev oprettet i 1919 og er siden blevet et centrum for udviklingen af tekstile kunstværker i Sverige.

I 2002 indførte kunstvæveriet en ny tradition som "giver levende kunstnere mulighed for at skitsere et tekstilt kunstværk som bliver vævet som et enkelt eksemplar."

På jubilæumsudstilling

Dronning Margrethes værk vil ifølge væveriets hjemmeside kunne ses på en udstilling i Båstad på frem til den 31. august 2009.

Senere vil "Kystlandskab" desuden indgå i væveriets 90 års jubilæumsudstilling i Liljevalch Kunstgalleri fra 3. oktober 2009 til 6.januar 2010. Værket er ikke til salg.

Svenskerne har tidligere kunnet bese den danske dronnings kunstværker på museet Millesgården i Lidingö i 1989, på slottet Sofiero i 2002 og ved kunstsamlingen på Waldemarsudde i 2004.

Læs mere på Märta Måås-Fjetterström AG hjemmeside

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen