Retfærdigheden er sket fyldest

12.737 dage efter at The Beatles indledte indspilningerne af sangene til "Let It Be" foreligger de nu omsider i den form og rækkefølge, som The Beatles selv ønskede det.

Forretningen Beatles kører strygende, og har nu gjort det i 40 år. Det betyder mindre, at den legendariske gruppe blev opløst for 23 år siden. Faktisk har forretningen ikke kørt bedre end i de seneste år.

Men man må lade EMI og Apple, at man stadig forvalter Beatles-guldet med fortjent værdighed, og udgivelsen af "Let It Be... Naked" må betegnes som særdeles relevant.

Der er nemlig tale om den udgave af "Let It Be", som The Beatles tilbage i slutningen af 60'erne selv ønskede at lave. Den hidtil kendte udgave blev produceret færdig af Phil Spector, men uden gruppens medvirken, idet John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr havde helt andre intentioner med pladen.

Comeback

I efteråret 1968 besluttede The Beatles at gøre comeback på den scene, som det flygtede fra i 1966. Og man ville gøre det med en helt ny håndfuld sange fremfor at lukrere på bagkataloget. Samtidig var det tanken at lave en dokumentar-film, der skulle skildre projektet fra dets spæde start og frem til en stort opsat koncert.

Grundtanken var, at The Beatles ville lave et uhyre enkelt album. Spillet af de fire uden diverse tekniske finesser, overdubs, ekstra instrumenter og kor.

I januar 1969 blev gruppen samlet i Twickenham-filmstudierne, hvor de tidligere havde indspillet en del scener til "A Hard Days Night" og "Help!".

Projektets arbejdstitel var "Get Back". De mange kameraer rullede, men der var noget rivende galt - hvad man tydeligt kan fornemme og se på den udsendte "Let It Be"-film. De fire følte sig ikke hjemme i det kolde studie og de interne stridigheder blev mere og mere åbenlyse. Projektet faldt fra hinanden, og i afmagt rykkede Beatles ind i deres eget studie i Apple-bygningen i Saville Row nummer 3. Her fungerede tingene bedre, men splittelsen mellem de fire var tydelig.

Koncertplaner opgivet

De store koncertplaner blev opgivet, og 30. januar 1969 rykkede bandet op på bygningens tag, hvor de gav deres allersidste "live-optræden". Der opstod trafikkaos i de smalle gader, og koncerten blev standset af politiet, der tog strømmen.

Gruppen blev præsenteret for flere produktioner af sangene, men forkastede det hele. Den 1. juli gik Beatles i studiet og indspillede "Abbey Road", der udkom 15. december 1969.

Og dermed var The Beatles ved vejs ende.

Men det mere eller mindre skrinlagte "Get Back"-projekt - der nu var omdøbt til "Let it Be" - spøgte stadig. Båndene blev overgivet til Phil Spector, der tilføjede sin berømte/berygtede wall of sound (strygere, blæsere og store kor) på de fleste numre, og dermed fjernede projektet sig definitivt fra bandets ambitioner om det enkle. Den udkom 8. maj, men da filmen en uge senere havde premiere i London, var de fire beatler ikke blandt publikum.

Materialet fra de oprindelige bånd har i årevis cirkuleret på diverse pirat-udgivelser, men for et par år siden opstod tanken om officielt at udgive "Let It Be", som The Beatles selv ville have den. 33 ruller med bånd blev hentet frem fra gemmerne i Abbey Road-studiet, og i hænderne på Allan Rouse, Paul Hicks og Guy Massey blev optagelserne mixet på ny.

Fremragende album

"Let It Be... Naked" er en realitet, og det er et intet mindre end fremragende album. Sangene står langt skarpere og mere enkle. "Maggie Mae" og "Dig It" er udeladt, men erstattet af en af de største Beatles-sange i alle tider: "Don't Let Me Down".

Med udgivelsen er retfærdigheden sket fyldest, og albummet forvandler omsider den først udgivne "Let It Be" til en kuriosum.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen