Cafeteatret, København: OM TOMMY

Professionelle soldater søges til Den Internationale Brigade. Annoncen er velkendt. Hvad der gemmer sig bag den, forsøger Thor Bjørn Krebs at fortælle i dette stykke dokumentarteater.

Cafeteatret, København:

OM TOMMY

Af Thor Bjørn Krebs

Scenografi: Anne Mette Bo Drivsholm

Iscenesættelse: Kim Dambæk.

Sidste dag 6. december.

I en mosaiklignende form følger vi Tommy, glad dreng fra Sydsjælland, der melder sig som frivillig til tjeneste i eks-Jugoslavien. Vi ser hans stolte forældres forventninger, de nye soldaters første møde med det krigshærgede land, adrenalinet, der pumper rundt i kroppene, de kedelige nattevagter og konfrontationerne med de lokale, uden at måtte gribe ind. Observere, ikke handle, lyder ordren.

Havde det nu været en film, ville vi have set det hele. Nu hører vi bare om det. Fortalt i et sterilt TV-studie i stål og plexiglas, hvor de tre skuespillere går ud og ind af rollerne. Paw Henriksens seje og charmerende spilopdreng, Tommy, over for Thomas Milton som hans far, den tilknappede befalingsmand eller den forsorne franske forsyningsofficer sammen med Ida Dwinger som moderen, feltpræsten og den kvindelige løjtnant.

Opløsningen

Det er en historie om et ungt menneske, der langsomt går i opløsning. Fortalt uden at tage stilling til eller fælde dom over hverken det danske system eller dem, der lader sig hverve som soldater. Det er ikke skyldspørgsmålet, der er til debat, eller hvem der svigtede, da unge Tommy kom til at skyde et menneske og senere så sin bedste ven blive dræbt af fjenden. Nøgternt lægges begivenhederne frem, ofte fortalt med gemytligt lune og spillet overbevisende og med mange svedne grin af de tre skuespillere. Thor Bjørn Krebs kan nemlig kunsten - det har vi også set i hans tidligere stykker - at aflytte danskernes sprogtone og jargon, og sætte den på scenen, så vi griner og gribes, uden at det på noget tidspunkt bliver ondskabsfuldt eller koldt udleverende.

Interessant og anderledes fortalt teater med en vigtig historie.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen