Danske film et hit i London

Der er en usvækket udenlandsk interesse for danske film, bekræfter Londons filmfestival.

London

Udlandets glubende appetit på dansk filmkunst er usvækket. Det er tydeligt på Londons filmfestival, hvor danske film, der er stærkere repræsenteret end nogensinde før, i de seneste dage har spillet for fulde huse.

Dansk film er blevet et kraftfuldt overordnet varemærke, der trækker briter i biografen.

»Danske instruktører og dansk film som koncept er så velkendte i markedet nu, at folk er mere villige til at tage en risiko og gå ind og se en fremmed film,« siger Sarah Lutton, nordisk rådgiver på festivalen.

Indstillet til fire priser

En overvældende modtagelse af film som Lone Scherfigs "Wilbur begår selvmord" er samtidig en blåstempling af danske instruktørers fremmarch inden for film på engelsk. Wilbur er indstillet til fire af de eftertragtede Independent Film Awards, der uddeles i næste uge. Blandt dem er Lone Scherfig og Anders Thomas Jensen nomineret til prisen for bedste manuskript.

De øvrige dansk producerede, men engelsksprogede film er Thomas Vinterbergs "It's All About Love" og Lars von Triers "Dogville", der af filmkritikeren på avisen The Times blev kaldt for »brilliant« og »en sensation«. Dogville var en af de første film, der blev totalt udsolgt på festivalen.

Afgørende festival

Christoffer Boes "Reconstruction", der blev modtaget af lange klapsalver ved den næsten udsolgte premiere i London, er nomineret til to prestigefyldte priser i forbindelse med filmfestivalen, det såkaldte Sutherland trofæ og Fipresci International Critics Award, der uddeles næste torsdag. Filmen er også Danmarks bud på en Oscar for bedste udenlandske film.

Anders Geertsen, direktør for distribution i det Danske Filminstitut, siger, at den publikumsorienterede festival i London er afgørende for udbredelsen af dansk film og et vigtigt led i det internationale salg af filmene. "Dogville", "It's All About Love" og "Wilbur begår selvmord" er allerede solgt til kommerciel forevisning i Storbritannien, mens flere distributionsselskaber skal have vist stor interesse for at få "Reconstruction".

»Det er helt usædvanligt for et lille land som Danmark at få så mange som seks film udvalgt til forevisning på festivalen,« siger Anders Geertsen.

De stiller op

De øvrige er børnefilmen "En som Hodder" af Henrik Ruben Genz og "Arven", der af instruktør Per Fly er blevet beskrevet som hans forsøg på at genopfinde den politiske film.

Per Fly fortalte det store publikum ved premieren på National Film Theatre i London, at han tilbragte måneder blandt den danske overklasse for at forberede sig til skæbnehistorien om Christoffer, hvis arv af familevirksomheden Borch Møller viser sig at have uventede konsekvenser.

Sarah Lutton fra filmfestivalen siger, at de danske film har været så populære på festivalen, fordi instruktører, skuespillere og producere har været så villige til at stille op og personligt præsentere filmene med efterfølgende spørgsmål fra salen.

Pressechef på den danske ambassade i London Søren Dyssegård beskriver den danske deltagelse på filmfestivalen som et afgørende gennembrud.

»Dansk film er blevet noget, som folk går efter,« siger han.

Der vises i alt 185 film på den 47. London Film Festival, der slutter med en galla-aften og prisuddeling næste torsdag.

heidi.amsinck@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen