Kulturarv reddet fra auktion

Et konkursramt museum i Frederiksværk, hvis kurator havde truet med at sætte museumsgenstandene på auktion, må finde penge til kreditorer på anden måde.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) og Kulturarvstyrelsen besluttede onsdag, at de vil betale kravene fra kreditorer til Frederiksværk Museumsforening, der har drevet museerne med primært offentlige tilskud.

Museumsforeningen opgav at drive de tre museer, primært fordi de har gabt over for mange områder og været for dårlige til at formidle kulturarven.

Det var nogle af konklusionerne, Kulturarvstyrelsen kom frem til i en kvalitetsanalyse af museerne.

De tre museer havde sidste år 4982 besøgende. Museumsforeningen modtog offentlige driftsmidler for i alt 2,4 mio. kroner om året. Heraf gav Frederiksværk Kommune de 1,3 mio. kr. årligt.

Da først kommune og derefter staten besluttede at indstille driften, gik museet konkurs.

Herefter vurderede kurator, at museumsgenstandene ville kunne indbringe mindst 1,2 mio. kr. ved en auktion.

Den tanke vakte bestyrtelse hos museumsfolk og hos politikere i Frederiksværk. Men inden det kom så vidt, gik kulturministeren ind:

»Jeg vil sørge for, at der ikke bliver afholdt nogen auktion.

Det ville være fuldstændig uacceptabelt. Som minister skal jeg give min godkendelse, før et statsanerkendte museum kan sælge sine genstande. Og jeg vil aldrig give min godkendelse til en auktion over boet i museet i Frederiksværk«

peter.kronsted@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen