Niels Bo Bojesen: Et menneskeligt svirp

Jyllands-Postens tegner Niels Bo Bojesen modtog onsdag Danske Bladtegneres pris.

Som satirisk bladtegner skal man kunne kunsten. Den svære kunst at sammenfatte en historie eller en situation i ét hug.

Som en mesterkok skal tegneren kunne koge begivenheden ned, fremtrylle den kraftfulde essens, der både rummer det hurtigt boblende gisp af overraskelsens fryd, når pointen når fra øjet til hjernen, og helst også giver plads for eftertanken. Alt hvad man har, er en tegning, nogle gange en lille tekst, samt en mere neutral reference under tegningen.

Den kunst kan Niels Bo Bojesen som få. Måske har han arvet talentet fra sin far, tegneren Bo Bojesen, der i en menneskealder har fornøjet Politikens avislæsere. Som sin far svirper han fænomener og politikere, både nationalt og internationalt, intet synes ham tilsyneladende fremmed, når det gælder det satiriske blik. Med sine tegningers klare pointer tilfører han avisen en overrumplende, forfriskende og ofte provokerende dimension, uden et sekund at virke kynisk. Det er en sjælden kvalitet, som først JP København og nu landsavisen nyder godt af.

Tag for eksempel onsdagens tegning på debatsiden. USA's økonomi fortsætter nedturen, lyder den ledsagende, neutrale tekst. Ikke umiddelbart det mest oplagte emne for en satirisk tegning, skulle man mene. Men med det skæve, fabulerende blik, Niels Bo Bojesen besidder, rammer hans tegning præcis ind i kernen af problemet. Den består simpelthen af det amerikanske flag, Stars and Stripes. Stjernerne er der stadig, men striberne er blevet zig-zaggede, som var de aktiekurser i bølgegang. Sådan sammenfatter man et mægtigt samfundsfænomen i en elegant turneret streg.

Det ser så enkelt ud, er det måske også. Måske fødes Niels Bo Bojesens mange pletskud med geniets ubesværede inspiration, måske ligger der mange timers svedigt idé- og tegnearbejde bagved. Men som med andre skabende processer vil vi helst ikke vide noget om alt besværet, vi vil bare kunne grine ad resultatet. I dag, i morgen og helst mange år frem i tiden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen