Kulturfestival mærket af Mellemøsten-krise

Den stort anlagte kulturfestival Images of the Middle East, der i disse uger afvikles flere steder i landet, er blevet viklet ind i den storpolitiske konflikt i Mellemøsten.

Mest markant er litterære bidrag fra israelske forfattere helt udelukket fra den antologi med mellemøstlige forfattere, som festivalen netop har sendt på gaden.

Det er blandt andet sket efter pres fra en række af de arabiske lande, som festivalen samarbejder med, erfarer Kristeligt Dagblad.

Festivalledelsen har under planlægningen af programmet forsøgt at balancere mellem de sponsorer, der har ønsket Israels deltagelse på lige fod med andre mellemøstlande, og nogle af de arabiske sponsorer, der kræver det modsatte.
I en kommentar til oplysningerne siger Michael Irving Jensen, der er projektleder for Images of the Middle East:
- Det gennemgående træk ved festivalen er, at vi har kunstnere fra Nordafrika, Nærorienten, Golfen og Iran. Vi har ganske enkelt ikke ved samtlige arrangementer kunstnere med fra samtlige stater. Det gælder også antologien, hvor cirka halvdelen af deltagerlandene er repræsenteret.
Et andet element i festivalens litteraturprogram er en række debataftener mellem de inviterede forfattere, herunder forfattere fra Israel. Ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger har festivalarrangørerne også her været nødt til at tage hensyn til den anspændte situation i Mellemøsten. Derfor er der ikke planlagt debatter, hvor israelske og arabiske forfattere optræder sammen.
Michael Irving Jensen er flere gange blevet spurgt af den arabiske presse om, hvorfor israelere overhovedet deltager i festivalen, og han understreger, at det er en festival med kunstnere fra en geografisk region og ikke en festival, der er tilrettelagt efter politisk orientering:
- Det er klart, at der er en konflikt i Mellemøsten, og at der muligvis findes regeringer, der ikke ser med milde øjne på, hvis en arabisk forfatter optræder sammen med en forfatter fra Israel. Men vi har gjort det klart fra begyndelsen, at vi præsenterer kunst og kultur fra en region, der også omfatter Israel, og det har ikke givet anledning til afbud.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.