Perfekt operakoncert

Årets by blev bragt på det musikalske verdenskort med overbevisende præstationer.

PLACIDO DOMINGO
Vognsbølparken, Esbjerg
Solister: Placido Domingo (tenor), Inga Nielsen og Virginia Tola (sopraner)
Sønderjyllands
Symfoniorkester
Dirigent: Eugene Kohn.
»Dein ist mein ganzes Herz«, klang det fra en veloplagt Placido Domingo, der med sin varme og charmerende udstråling sang sig ind i hjerterne hos et ligeså veloplagt, stort publikum ved søndagens koncert i Vognsbølparken i Esbjerg.

Franz Lehárs smægtende kærlighedsarie fra operetten "Smilets land" indledte programmets anden afdeling og fremførtes igen som sidste ekstranummer.

Og den blev på en måde symbolsk for hele koncerten:

en perfekt gensidig kærlighed mellem publikum og begivenhederne på scenen med Domingo og hans to gæster, den omtrent jævnaldrende danske mestersopran Inga Nielsen og den 30-årige argentinske sopran Virginia Tola.

Koncerten i Esbjerg var Domingos første og eneste herhjemme, siden hans legendariske operakoncert i august 1993 i Parken, da han sang sammen med Inga Nielsen.

Domingos valg

Valget af Esbjerg udsprang dels af Domingos ønske om at optræde nye steder, dels af et ihærdigt arbejde fra erhvervssammenslutningen Contrapunkt om at trække verdensnavne til byen. Og endelig faldt begivenheden sammen med, at Esbjerg er Årets By 2006.

Som Contrapunkts formand udtrykte det: »Esbjerg og Domingo har et fælles værdigrundlag. Domingo har haft verdenskarriere i 40 år og har desuden gjort et stort arbejde for at fremme sangtalenter i den internationale klasse, bl.a. Virginia Tola. Ligeledes har Esbjerg i mange år arbejdet for at udvikle stærke talenter inden for musik og idræt.«

Søndagens begivenhed levnede ingen tvivl om, at både Inga Nielsen og Placido Domingo stadig er på toppen i deres karriere.

Ja, de smukke, top-trimmede stemmer formåede endog at holde et truende regnvejr på afstand det meste af aftenen!

Programmet tog afsæt i fransk Grand Opéra med "O, souverian" fra les Massenets "Le Cid", som fik både dybde og inderlighed gennem Domingos runde, bløde og fyldige tenor.

Perfekt timing

Og frem for alt mestrer han kunsten at disponere og opbygge lange forløb frem mod store kulminationspunkter, hele tiden med en stram økonomiseren med kræfterne og virkemidlerne.

Ligeledes fastholder han den smukke, afbalancerede kvalitetstone i sin klangbehandling. Det gjaldt flere af aftenens numre, bl.a. den smertefulde "Lamento di Federico" fra italieneren Francesco Cileas "L' Arlesiana", samt den flotte "Amor, vida de mi vida" fra Pablo Sorozabals "Maravilla", der repræsenterer den særlige spanske operatype, Zarzuella, som Domingo brænder for.

Og med sin dejlige åbenhed og karisma havde han publikum i sin hule hånd.

Også som Wagner-sanger har Placido Domingo vist potentiale, f.eks. da han i foråret sang Siegmund ved en opførelse af "Valkyrien" på Det Kgl. Teater.

Dette gav aftenen en smagsprøve på med Siegmunds berømte forårs- og kærlighedssang fra 1. akt "Winterstürme wichen dem Wonnemond", fremført med lidenskabelig kraft samt en tydelig tysk konsonant-artikulation. Men Domingo er dog først og fremmest "italiener-tenor" mere end tysk heltetenor.

Jævnbyrdige

Hans to kvindelige gæster, som han galant førte ind på scenen, præsenterede sig som et stærkt og jævnbyrdigt par i duetten "Su l'aria" fra 3.akt af Mozarts "Figaros bryllup", og Inga Nielsens klare smukke, fyldige og "modne" sopran fremstillede Grevinden i et fint samspil med Virginia Tolas klare velpolerede "unge" stemme som Susanna.

Virginia Tola udfoldede sig prægtigt i Margarethes Juvelarie fra Gounods "Faust", hvor hun lod Margarethes blanding af forundring, glæde og kådhed smelte sammen i en elegant overbevisende helhed.

Sikken stemmesmidighed, og sikke flotte toptoner. Hende kommer vi til at høre mere til.

Inga Nielsens musikalske pondus stod ikke tilbage for Domingos, hvilket bl.a. fremgik af hendes stærke, følelsesmættede tolkning af "Liebe du Himmel auf Erden" fra Lehárs "Paganini", som kulminerede i en vældig klangudfoldelse, hvor hun stadig bevarede skønheden og "kroppen" i tonen.

Krydderier

Aftenen blev også krydret med et lille sceneri fra Lehárs "Den glade enke", da en lidt mobset enke (Inga Nielsen) trådte ind efterfulgt af en såret Danilo (Domingo), men snart efter forsonedes de dog i dejlige, ømme wienertoner - og dansede enkevalsen.

Også det velspillende Sønderjyllands Symfoniorkester leverede under kyndig ledelse af amerikaneren Eugene Kohn en flot præstation med knaldperler som ouverturerne til Verdis "Siciliansk Vesper" og Bernsteins "Candide".

Under den begyndende regn fulgte fem ekstranumre, hvor Domingo leverede en sidste kraftpræstation med Agustin Laras "Granada", inden Inga Nielsen og Virginia Tola omsluttede ham med "Dein ist mein ganzes Herz". Årets By blev bragt på det musikalske verdenskort.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.