Med ildrager og møggreb

Borum Eshøj-gravene ved Århus er det største samlede fund af sin art i Danmark

Store gravhøje har altid ægget fantasien. Sagnene om højene er talrige og historierne om, hvem der bor i højene eller ligger begravet i dem, er uendelige.

Det gælder også Borum Eshøj, eller Borreshøj som den også blev kaldt ved Borum vest for Århus.

Tidligere tider vil vide, at den store høj, som for 150 år siden var næsten 10 m høj, rummede de jordiske rester af den navnkundige prins Buris, der flirtede med kong Valdemar den Stores søster Liden Kirsten, og som straf fik stukket øjnene ud.

Et andet sagn fortæller, at den store høj var beboet af en grusom trold. En østjysk kæmpe ved navn Sven Fælding blev imidlertid overtalt af en anden trold, Jelshøjtrolden, til at dræbe Borum Eshøj-trolden. Forinden havde Jelshøj-trolden givet Sven Fælding et drikkehorn med en trylledrik, der gav ham ufattelige kræfter.

Drikkehornet findes den dag i dag på museet Kulturen i Lund; det er et senmiddelalderligt drikkehorn med beslag og en indskrift, der omtaler Sven Fælding.

Ikke skræmt

Men ingen trolde, kæmper eller prinser kunne afskrække Højballegårdens ejer, Søren Ovesen. I 1871 indleverede han en del bronzesager til Det Historisk-Antikvariske Selskab i Aarhus, idet han frejdigt fortalte, at han havde fundet dem ved at grave i Borum Eshøj - hvilket han i øvrigt havde gjort gennem flere år for at bruge jorden som gødning til sine marker.

Da han fandt sagerne, lå de i en trækiste, hvori der også havde ligget menneskeben, indhyllet i uldstof. Klæderne havde været iturevne, men han mente da heller ikke, at de kunne have nogen betydning.

De århusianske oldgranskere ilede naturligvis til stedet og reddede, hvad reddes kunne. Højen var da reduceret til en 14 alen i højden, altså en otte-ni m.

Var undersøgt

Man kunne oplyse, at de fundne sager stammede fra en grav, hvor liget lå i en egetræskiste. Man havde fjernet låget og rodet i indholdet med en møggreb og en ildrager.

I 1875 iværksatte man en udgravning fra Museet for Nordiske Oldsager, det nuværende Nationalmuseum. Ved denne udgravning dukkede yderligere to egekistegrave frem, med lig og forskelligt gravgods.

Der har været flere begravelser i den store høj, men de tre egekistegrave er nok højens oprindelige beboere. Fra årringsundersøgelser af det egetræ, som er brugt til kisterne, kan det fastslås at mindst to af de tre kister - og måske alle tre - er fældet 1351 f.Kr.

Alle tre kister er nok kommet i jorden samtidig. De tre døde kan bestemmes som en 50-60 år gammel kvinde, en jævnaldrende mand og en ung mand i alderen 20-22 år. Måske er det en lille familie.

Alle er de blevet gravlagt på en måde, der vidner om stor omsorg, omhyggeligt og med anseelige gravgaver.

Borum Eshøj-gravene er det største samlede fund af sin art fra Danmark. Det kan ses på Moesgård Museum fra Århus Festuge i september og til efteråret 2007.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.