Flere bøger filmatiseres
Filmselskaberne har skærpet jagten på den gode historie i bogverdenen. Alene i 2004/2005 blev der solgt 1,5 mio. biografbilletter til film, der er baseret på romaner.
Filmbranchen er i stigende grad på jagt efter bøger, der kan filmatiseres. Gode anmeldelser og positiv presseomtale af nye romaner fører øjeblikkeligt til konkrete bud fra filmbranchen, og forlagene melder om en markant stigning i antallet af optioner - forhåndsaftaler om rettigheden til at filmatisere en bog.
»Vi får mange henvendelser på nye bøger i jagten på den gode historie. Også krimigenren og den såkaldte femikrimi indgår som interessefelt for filmselskaberne,« siger Ingelise Korsholm, som sælger filmrettigheder for både Gyldendal og datterforlagene GB-gruppen.
Forlaget Lindhardt & Ringhof fik for nylig otte tilbud fra forskellige danske filmselskaber på rettighederne til at filmatisere debutanten Olav Hergels anmelderroste thriller "Flygtningen", som Nimbus Film skal lave.
Selskabet, som er en flittig opkøber af optioner til bøger, har flere projekter i gang. Instruktøren Ole Christian Madsen er interesseret i Peter Øvig Knudsens "Birkedal", som handler om torturbødlen Ib Birkedal, og Søren Kragh-Jacobsen arbejder med romanen "En anden tid", skrevet af Søren Lassen.
»Derudover har vi optioner på to Ida Jessen-romaner, "ABC" og "Det første jeg tænker på", men jeg kan ikke gå i detaljer med de projekter,« siger producer Birgitte Hald.
Populære i biografen
Nordisk Film og instruktøren Morten Arnfred har modtaget manuskriptstøtte til at filmatisere Sara Blædels krimi "Kald mig prinsesse", ligesom der andre steder er planer om at filmatisere Benn Q. Holms "Hafnia Punk", Gretelise Holms krimier og Lene Kaaberbøls fantasy-bestseller "Skammerens datter".
De seneste to år har fem filmatiseringer af danske bøger solgt 1,5 mio. biografbilletter ud af et samlet salg på 6,6 mio. Jonas Elmers filmatisering af Lotte Thorsens og Henriette Linds "Nynnes dagbog" solgte sidste år 429.301 billetter, mens Nikolaj Arcels film over Niels Krause-Kjærs "Kongekabale" fra 2004 solgte 551.887 billetter. Jakob Ejersbos "Nordkraft", Bjarne Reuters "Fakiren fra Bilbao" og Christian Kampmanns "Familien Gregersen" har alle solgt mellem 150.000 og 200.000 billetter.
Også i udlandet er der interesse for at filmatisere dansk litteratur. Franske producenter har fået optioner til to af Jens Christian Grøndahls romaner, og producenter fra flere lande er interesserede i at erhverve rettighederne til Christian Jungersens bestseller "Undtagelsen", men her afventer forfatteren angiveligt modtagelsen af romanen, som udkommer på engelsk i denne måned.