Birollernes konge
Philip Seymour Hoffman hyldes i Cinemateket.
Den lettere fedladne og småblege Philip Seymour Hoffman er en af de skuespillere, om hvem mange til stadighed siger: »Øh, hvem ...?«
Trods snart 15 år med mindeværdige biroller i store amerikanske produktioner er det først nu med det fænomenalt overlegne Oscar-gennembrud som den ikoniske forfatter Capote i filmen af samme navn, at Hoffman for alvor har manifesteret ikke bare sit talent, men også sit navn hos den menige filmgænger.
Når filmhuset genåbner efter sommerferien, sætter Cinemateket i Gothersgade fokus på Hoffmans film med en retrospektiv serie, der forsøger at rumme det facetterede talents mange udtryk. Og stort hurra for det!
Om det er et tilfælde eller ej, er ikke til at sige, men Hoffman synes at have en særlig gave i forbindelse med den såkaldte multiplotgenre, hvor en række fortællinger og menneskeskæbner, der umiddelbart er uafhængige af hinanden, væves sammen og danner et komplekst hele. Hoffman medvirker i både Paul Thomas Andersons frødryppende "Magnolia" som følsom sygeplejer og i Todd Solondz' beske middelklasseportræt "Happiness", hvor han inkarnerer den tragiske Allen, der onanerer til fremmede kvindestemmer fra sin triste telefonsexrutine. Mange vil måske have glemt Hoffmans rolle i samme Andersons kåde skildring af 1970'ernes amerikanske pornoindustri, "Boogie Nights", og i bowling-oden "The Big Lebowski".
Bærende hovedroller fik Hoffman først mod slutningen af forrige årtusinde over for Robert De Niro i transvestitdramaet "Flawless", hvor han spiller dragdronningen Rusty, der sparer sammen til en kønsskifteoperation. Senere fulgte "Owning Mahowny" og "Love Liza", der desværre ikke har været i dansk distribution.
Det fulde program kan ses - og billetter bestilles - på 33 74 34 12.