Enten eller ?

Musikkonservatoriet Århus

JEXPER HOLMEN

Kompositionsdebut.

Ensemble 2000, Ensemble UR, dirigent Frans Hansen.

Også i Odense og København.
Akkurat som komponistdebutanten fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Jexper Holmen, staver sit fornavn anderledes end traditionen, er hans musik en kompromisløs og bevidst kamp mod den. Holmen vil ikke være med i det kulturelle præstationsræs. Han overlader snarere forudsætningerne for sin musik til den selv.

En agressiv nedadgående fløjtefigur blev udforsket, så det næsten gjorde ondt i ørerne (Expect) og blev fulgt af pågående vokaludbrud af sopranen Klaudio Kidon (Into Your Mind). Det brutale tog til i klangeksplosioner (Flowershaped and Artificial), men blev afbalanceret, hvis man kan tale om noget sådant, når der er tale om udsøgte ekstremer (Attempt). På en måde er det let tilgængelig musik, om man så lader sig rive med eller frastødes. Er komponsiten virkelig utilfreds med, at vi mærkbart var en del, der blev det første?

Det er blevet sagt, at det er et enten eller, om man kan lide Holmens musik. Den tror jeg ikke på. Uropførelsen af "Extend/Illuminate/Unfold" besad en spændende og afvekslende klangfantasifuld også for lyttere, som ikke havde behov for at vælge side.

To værker blev med stor virkning sat vekslende op mod hinanden, "Mesoplodon Pacificus" for slagtøj sopran, klarinet (komponistens instrument) mod "Crystal Park" med en fascinerende tysthed i det præparerede klaver og specielt i de åndeløse arabesker i violinen. En aften med kontraster og kompromisløshed. Men den gik op.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen