I heksens hus

I NØDENS STUNDAf Bent Vinn NielsenInstruktion: Mikkel Harder Munck-HansenSendes på P1 i aften og næste mandag kl. 21.10

Når man hedder Hans og Grethe og søger tilflugt i et gammelt hus hos en sær kvinde, må vi næsten være ude i noget eventyragtigt. Som er fuld af farer, men som bør ende godt. Her i Bent Vinn Nielsens radiospil er historien flyttet op i moderne tid, og Hans og Grethe (Morten Hauch-Fausbøll og Ida Dwinger), er blevet til et småhakkende og irritabelt ægtepar på vej hjem i snestormen fra en mislykket vinterferie. Tilsvarende er heksen en fed og sur kælling på kontanthjælp (Lene Tiemroth spiller hende med formidabel forurettet forbitrelse i stemmen), der lever sammen med sin småliderlige datter (Mia Lyhne) og dennes skrigende unge.

Og med eventyret i baghovedet hygger vi os rigtig, når heksen folder sig ud i den dårligt tilpassede forklædning som god fe over for det unge par, og datteren kæler spyfluesultent rundt om Hans.

Men så drejer det hele en halv omgang, da det viser sig, at Grethe slet ikke er nogen sød lille pige, men en følelseskold cigar med en knap så køn fortid på lagnerne i kompagniskab med heksen, indtil hun stak af fra det hele og arbejdede sig op i hierarkiet. Mens hendes mand, Hans, er en arbejdsløs og doven slubbert, der gladelig kravler om bord i husets lystne datter, og heksen måske har en historie og indsigt, der ikke er så slem endda.

Hvorpå historien noget pludseligt holder op med at være et rigtigt eventyr, forstået på den måde, at det hverken ender godt eller skidt, men bare ender. Men det er en lille harsk komedie med gode replikker, Bent Vinn Nielsen har skruet sammen, og den får ekstra intensitet i Mikkel Harders instruktion.

Og så er fornøjelsen ved at lytte til Lene Tiemroth - al den vellystige og geskæftige edder, der sprøjter ud af hendes stemme.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen