- For abonnenter
Kim Leines uhyggeligt aktuelle politiske spændingsroman adresserer mulige ligheder mellem russisk og dansk politisk selvforståelse
Der er en foruroligende forståelse af forholdet mellem Rusland og dansk nationalkonservativ politik i Kim Leines imponerende politiske spændingsroman, ”Karolines kærlighed” – den første i en bebudet trilogi.
Karoline Blicher er hovedpersonen i Kim Leines bud på en politisk spændingsroman. Hun er den opstigende stjerne i det nationalkonservative parti Demokratisk Alliance, der står til et jordskredsvalg ved næste valg (i 2015).
Men det er ikke der, vi møder hende. Det er derimod i 2013, hvor hun er i Rusland som assisterende forsvarsattaché ved Danmarks ambassade. Eller mere korrekt allerede i 2000, da hun var med venner på en studietur til Sankt Petersborg.
At Leine skriver så tæt på det nyhedsmedie-formidlede verdensbillede (i 2013-15), er karakteristisk for den politiske spændingsromans absolut nødvendige præmis.
Karoline er uddannet sprogofficer i russisk suppleret med slavisk-studier ved Københavns Universitet, men en karriere som diplomat har været overskygget af hendes politiske interesser, som hun nu kan se sandsynligvis vil føre hende helt til tops, for hun har vist sig at have betydelig politisk karisma støttet af en tilsvarende stærk politisk overbevisning.
Men tilbage til 2013. Karoline skal til briefing hos et russisk regeringsorgan. Hendes chef, forsvarsattachéen, har instrueret hende i at holde øjne og ører åbne, gerne med forsøg på tilnærmelse til nogle af de russiske værter med Kreml-indflydelse.