Superhelte er blevet bedre vant – og derfor skuffer ”Dark Phoenix”

Der er gået metaltræthed i X-Men-universet for længe siden, og derfor er ”Dark Phoenix” heller ikke den begivenhed, den burde have været.

ACTION

X-MEN: DARK PHOENIX

USA, 2019

Instruktion: Simon Kinberg

1 timer og 53 minutter

Premiere den 6. maj

X-Men-filmserien var tilbage i 2000 med til at kickstarte superheltefilm som noget, der blev taget alvorligt. De særlige mutantsuperhelte hører til under Marvels faner, men rettighederne har befundet sig hos Fox, som med svingende held har forsøgt sig med universet de seneste 19 år. Således er ”Dark Phoenix” den 12. film fra den verden, men i modsætning til Avengers-seriens stærke sammenhængskraft føles X-Men-universet som en lang kæde af nye startforsøg. Som en hakkende motor uden ordentlig forbrænding.

Centralt står stadig Charles Xaviers skole for mutanter, og den holdopstilling, der var rygraden i den seneste trilogi (”First Class”, ”Days of Future Past” og ”Apocalypse”) hænger stadig ved i ”Dark Phoenix”, hvor Jean Grey-figuren får sin helt store soloforestilling med udgangspunkt i fortællingerne om hendes forvandling til Dark Phoenix-figuren.

Foto: Doane Gregory/20th Century Fox

Sophie Turner fra ”Game of Thrones” gentager rollen, og selv om filmen bærer præg af, at der har været ændret løbende på historien, er det mest interessante nye at følge en central figurs rejse til ”den mørke side” som modstander for sine tidligere kolleger. Også selv om idéen ikke føres tilstrækkeligt igennem til virkelig at gøre indtryk.

Det kunne utvivlsomt være gjort mere elegant og mere vigtigt med et fundament i den store fortælling, som nu er næsten forvitret på tværs af de mange forskellige film. Vi er langt fra de veloplagte højdepunkter i sagaen, men i sin egen ret underholder den tidligere manuskriptforfatter Simon Kinbergs bud ganske fornuftigt.

Vi er dog efterhånden blevet bedre vant. Superhelte er ikke længere en dramaturgisk sekundavare, der kan nøjes – og netop derfor synes ”X-Men: Dark Phoenix” som et ubetydeligt punktum i en snart 20-årig rejse.

Mon ikke mutanternes næste destination er i det officielle Marvel-univers til nyt liv og en forståelse for at bygge sammenhængskraft på tværs af historier?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen