• For abonnenter

Statens Museum for Kunsts Piranesi-udstilling er et sansebombardement af dimensioner

Piranesis storslåede, gådefulde og fantastiske billedverden har givet inspiration til Harry Potter-bøgernes Hogwarts, til dværgenes Moria i “Ringenes Herre” og til Ridley Scotts “Blade Runner”. For bare at nævne et par stykker af de moderne bøger og film, der bevidst eller ubevidst har adopteret Piranesis særegne syner.

Artiklens øverste billede
Piranesi holdt sig ikke tilbage fra drastisk at overdrive de antikke romerske bygningsværkers størrelse: ”Cestius-pyramiden", Blad fra Udsigter fra Rom, 1748-1778.

KUNSTUDSTILLING

PIRANESI – SYNER OG SANDHED

STATENS MUSEUM FOR KUNST

Sølvgade 48-50, København K

Til den 27. februar

Det første, en moderne hjerne tænker er: Wauw, sikke en fantasi, sikke en indbildningskraft. Det andet er: Wauw, her ligger i hvert fald noget af inspirationen til Hogwarts, til Moria i “Ringenes Herre”, til “Blade Runner” og til de, virker det som om, utallige film og serier, der viser labyrintagtige underjordiske gange og endeløse rækker af på én gang gådefuld og storslået arkitektur.

Man ser Hogwarts og Moria for sit indre blik, når man betragter Piranesis fantasifulde billedverden: ”Vindebroen", Blad fra Fængselsfantasierne (senere tilstand), efter 1761.

Og det hele skyldes én mand:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen