Annonce
Kultur

Danske medier jubler over Højesterets afgørelse

Brancheorganisation Danske Medier er glad for, at Højesteret har slået fast, at et fogedforbud fremover skal rettes til en chefredaktør og ikke selve udgiverselskabet. Den administrerende direktør i JP/Politikens Hus kalder det »en sejr for mediedanmark«.

Højesteret har i dag stadfæstet landrettens kendelse om, at JP/Politikens Hus, og ikke chefredaktøren, var den rette modtager af et fogedforbud i sagen om den omdiskuterede PET-bog. Dog fastslår Højesteret, at fogedforbud i fremtiden skal rettes mod chefredaktører og ikke udgiverselskabet og den administrative ledelse.

Det glæder Ebbe Dal, administrerende direktør for brancheorganisationen Danske Medier, der havde indbragt det, han kalder en »principiel sag« til Højesteret.

»Vi er rigtig glade for, at vi nu har Højesterets ord for, at man fremover ikke vil kunne nedlægge forbud mod udgiverselskabet og alle dets medier, men at forbuddet skal rettes direkte til den ansvarhavende chefredaktør på det enkelte medie. Det var præcis det principielle princip, vi gerne ville have slået fast,« siger Ebbe Dal.

Højesterets afgørelse falder i en sag, der startede sidste efterår, da PET hos en dommer i Københavns Byret fik nedlagt fogedforbud mod, at JP/Politikens Hus - der bl.a. udgiver Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet - måtte offentliggøre indhold fra den stærkt omdiskuterede bog "Syv år for PET - Jakob Scharfs tid", fordi PET mente, at bogens indhold kunne være til fare for rigets sikkerhed.

Forbuddet blev nedlagt, efter at Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, havde sagt, at Ekstra Bladet ville offentliggøre »ting« fra bogen. Østre Landsret stadfæstede i december 2016 forbuddet og gav også byretten medhold i, at det var i orden at rette forbuddet mod udgiverselskabets øverste ledelse, direktionen, selvom den af princip ellers aldrig er involveret i, hvad der publiceres i avisen.

SAGEN KORT

Fogedforbuddet

Den 8. oktober 2016 bliver der nedlagt fogedforbud mod, at JP/ Politikens Hus offentliggør indhold fra bogen "Syv år for PET - Jakob Scharfs tid", fordi det bliver vurderet, at bogens oplysninger kan være til fare for rigets sikkerhed.

Den 9. oktober udgiver Politiken bogen som et særtillæg.

Kendelsen bliver i december 2016 stadfæstet af Østre Landsret.

Her bliver det også stadfæstet, at fogedforbuddet blev givet til de rigtige - nemlig mediehusets øverste ledelse. Det er netop adressaten på forbuddet, som Danske Medier er uenige i.

Brancheorganisationen mener, at det burde være chefredaktørerne på de enkelte medier, der burde have modtaget fogedforbuddet, fordi de har den suveræne ret til at bestemme over indholdet i deres medie.

Danske Medier fik gennem Procesbevillingsnævnets tilladelse til at indbringe landsrettens afgørelse for Højesteret d. 26. oktober 2017.

Den 2. november stadfæstede Højesteret Landsrettens kendelse.

På trods af fogedforbuddet valgte Politiken at bringe PET-bogen som et særtillæg den 9. oktober 2016. Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, forklarede bagefter, at der ikke på noget tidspunkt havde været nedlagt et fogedforbud over for Politiken, da det var rettet mod JP/ Politikens Hus.

Derfor glæder det også Christian Jensen, at et forbud fremover skal rettes direkte til den ansvarshavende chefredaktør.

»Jeg er glad for, at Højesteret slår klart og utvetydigt fast, at det er den ansvarshavende chefredaktør, der har ansvaret også i forbudssager. Det er positivt. Hvis PET gjorde det samme i dag, ville fogedforbuddet ikke være gyldigt,« siger Christian Jensen, der hæfter sig ved, at Højesteret mener, at PET handlede i god tro, da fogedforbuddet blev rettet mod JP/Politikens Hus.

PET har desuden stævnet JP/Politikens Hus med krav om en bøde på mindst 15 mio. kr. og kræver Christian Jensen idømt fire måneders fængsel.

»Hvad det betyder for de sager, PET har anlagt mod JP/Politikens Hus og mig, er det endnu for tidligt at sige noget om,« siger Christian Jensen.

Selv om JP/Politikens Hus ikke har fået medhold i den konkrete sag, vil Ebbe Dal stadig karakterisere Højesterets afgørelse som en sejr.

»Nu må vi se, hvordan der følges op på det fra PET's side. Men det er helt klart, at Danske Medier var optaget af, at medieansvarsloven også er gældende i en forbudssituation, så på det punkt er vi meget glade for afgørelsen,« siger Ebbe Dal.

Havde Danske Medier ikke fået medhold, ville medieansvaret ifølge Ebbe Dal være undergravet.

»Så havde det i realiteten været forretningsledelsen eller bestyrelsen, der skulle bestemme, hvad der blev udgivet. Med den her afgørelse kan der fremover ikke være tvivl om, at det er den ansvarhavende chefredaktør og ikke mediet som sådan, der har beføjelsen,« konstaterer han.  

I en pressemeddelelse kalder administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Kirk Ørskov, afgørelsen en »sejr for mediedanmark«.

»For JP/Politikens Hus er afgørelsen særlig glædelig, da koncernen netop er organiseret efter medieansvarslovens princip om en klar adskillelse mellem udgiver- og redaktøransvar. Højesterets kendelse betyder, at skulle der komme en ny forbudssag, er der nu ikke længere nogen tvivl om, at forbuddet skal rettes mod den ansvarlige redaktør og ikke mod udgiverselskabet,« udtaler Stig Kirk Ørskov, der i lyset af den principielle sejr godt kan leve med, at JP/Politikens Hus ikke får medhold i PET-sagen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her