Afsløring: Berømt polarforsker blev svigtet på det groveste

Australsk professor dokumenterer, at polarforskeren Robert F. Scott omkom på Sydpolen, fordi han blev totalt svigtet af sin næstkommanderende.

Artiklens øverste billede
En dybt skuffet og forkommen Terra Nova-ekspedition på Sydpolen fotograferet dagen efter, at de måtte konstatere at Roald Amundsen nåede Sydpolen 34 dage før dem. På tilbageturen omkom hele Scotts ekspedition. Foto: AP

»Det er en skam, men jeg tror ikke, at jeg kan skrive mere. R. Scott. Sidste ord: Tag Jer for Guds skyld af vores folk.«

Disse ord skrev en frysende, total udmattet, syg og døende Robert Falcon Scott i sin dagbog fredag den 29. marts 1912.

Han befandt sig da i sit telt på Sydpolen sammen med to andre på sin sidste fatale polarekspedition. Han døde formentlig senere samme dag - muligvis dagen efter.

Ligene af Scott, Edward Wilson og Henry Bowers blev fundet den 12. november 1912. Tidligere var Lawrence Oates og Edgar Evans bukket under.

Lige siden har forskere og historikere gransket i, hvorfor Terra Nova-ekspeditionen endte så tragisk, som den gjorde.

Ekspeditionens formål var at nå Sydpolen, som den første, men som bekendt kunne Scott og hans mænd, da de onsdag den 17. januar 1912 nåede målet, konstatere, at den norske polarforsker Roald Amundsen havde været der 34 dage tidligere.

At ekspeditionen endte helt galt, har mange historikere tilskrevet dårlig ledelse og planlægning fra Robert F. Scotts side, men den holdning vender den australske professor Chris Turney fra University of New South Wales i Sydney, i en meget omfattende rapport nu totalt op og ned på.

Han mener - efter flere års research og med baggrund i en række nyfundne dokumenter - at Robert F. Scott blev både modarbejdet og svigtet af sin næstkommanderende Edward ”Teddy” Evans. I så udpræget grad, at han - og ikke Scott - kan gøres ansvarlig for, at ekspeditionen endte så fatalt, som den gjorde.

Robert Falcon Scott.

Disse nyfundne dokumenter fortæller en helt andet historie om, hvordan Scotts planer for ekspeditionen blev underminerede - de afslører at hans ordrer blev fatalt ignorede.

Chris Tyrney - professor
Edward "Teddy" Evans.

På vej mod Sydpolen delte Robert F. Scott den 1. november 1911 sin ekspedition op i to hold. Han selv fortsatte sammen med Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates og Edgar Ewans til Sydpolen, mens William Lashley, Tom Crean og Edward ”Teddy” Evans blev sendt tilbage til ekspeditionens base.

På det tidspunkt havde der allerede - skriver Chris Turney i sin rapport - været adskillige gnidninger mellem Scott og Evans, og at dette sandsynligvis var grunden til, at ekspeditionslederen ikke ønskede at tage sin næstkommanderende med til Sydpolen.

Punkt for punkt gennemgår - og dokumenterer - den australske professor i sin rapport, hvordan Edvard ”Teddy” Evans i et så markant omfang nægtede at parere ordrer og direkte modarbejdede Scott, at det kunne ligne regulær sabotage.

Professoren dokumenterer blandt meget andet, at flere af de maddepoter, der undervejs mod syd var lagt ud til Scott og hans mandskabs tilbagerejse, systematisk blev tømt.

Desuden sendte han aldrig, som han ellers havde ordre til, en slædekspedition mod nord for at hente Scott og hans mandskab. Havde han pareret ordre, ville Scott og hans fire mænd sandsynligvis have overlevet.

Teddy Evans vendte siden tilbage til England, hvor han blev fejret som en helt og i øvrigt senere modtog et meget stort antal britiske og internationale udmærkelser og ordner. Han blev også tildelt titlen Baron Mountevans. Dette både på grund af sin deltagelse i to polarekspeditioner og sin senere lange karriere i den britiske flåde, hvor han havde rang af admiral.

Alle godtog Evans’s forklaring på, hvad der skete de sidste måneder under Terra Nova-ekspeditionen. Ingen satte spørgsmålstegn ved noget, hvorfor titlen på Chris Turneys rapport da også er ”Hvorfor spurgte de ikke Ted Evans?”  En titel han i øvrigt har lånt fra en Agatha Christie-roman med samme titel.

I forbindelse med publiceringen af sin rapport, siger Chris Turney i en udtalelse blandt andet:

»Dokumenter viser, hvordan offentlige papirer blev ændret i senere gengivelser af ekspeditionens forløb, og dokumenter viser, hvorfor en offentlig undersøgelseskommission blev stoppet, næsten inden den kom igang.«

Chris Turneys rapport dokumenterer også, hvordan mandskabet på ekspeditionen generelt var utilfredse med Evans’ ledelse.

Ja, selv Scott havde sine alvorlige tvivl om Evans egnethed. Han skrev i flere breve, at han fandt, at Evans var uegnet som næstkommanderende, og lovede, at han ville gøre noget ved det.

Et kors er rejst på stedet, hvor ligene af Scott og hans mænd blev fundet den 12. november 1912. Foto: Wikimedia Commons.

Om baggrunden for sin meget omfattende research i omstændighederne omkring Terra Nova-ekspeditionen siger Chris Turney i en udtalelse:

»Scott er i alt for lang tid gjort ansvarlig for sin egen og sine mænds død.

Disse nyfundne dokumenter fortæller en helt andet historie om, hvordan Scotts planer for ekspeditionen blev undermineret. De afslører, at hans ordrer blev fatalt ignoreret, og at manden, der - ifølge Tyrney - burde gøres mest ansvarlig for Scotts død, aldrig blev stillet til regnskab for sine handlinger.« 

Chris Tyrneys opsigtsvækkende rapport er netop publiceret af det videnskabelige tidsskrift Polar Record.

Læs hele rapporten her i pdf-format:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.