Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Kultur

Etablerede og nye kunstnere bidrager til kirkelig fornyelse

I maj udkom Kirkesangbogen som et supplement til Den Danske Salmebog. En række af bidragyderne har nu indsunget deres sange.

Jonas H. Pedersen fra bandet Hymns From Nineveh, indsynger her sangen "Snetur", der er udsendt på single som forløber for albummet "Lys og Lindring - salmer og sange fra Kirkesangbogen", der udkommer 3. november. Foto: Søren Lynggaard Andersen.

Den første autoriserede danske salmebog udkom i 1536 - dette som et resultat af Reformationen, der radikalt ændrede og fornyede den danske folkekirke for 500 år siden.

Salmebogen er blevet revideret flere gange, og i maj måned udkom Kirkesangbogen, der beskrives som et supplement til den gamle salmebog. For at understrege dette indledes den nye sangbog med sang nummer 792 - den gamle slutter med salme nummer 791.

Det var biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, der tog initiativ til sangbogen, som nu suppleres med udgivelse af et album bestående af nogle af sangene. Et album, der på initiativ fra Henrik Marstal og Jonas Breum, i april blev indspillet live i Sct. Jakobs Kirke i København.

Redaktionsgruppen bag Kirkesangbogen (fra venstre): Henrik Marstal, Helene Dam, Rasmus Nøjgaard og Inge Marstal. Foto: Carsten Lundager.

Udvælgelsen af Kirkesangbogens 229 sange blev langt i hænderne på et udvalg bestående af sognepræst ved Skt. Jakobs Kirke i København Rasmus Nøjgaard (formand), professor emeritus ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium Inge Marstal, sognepræst i Holmens Kirke Helene Dam og lektor på Rytmisk Konservatorium, musiker og producer Henrik Marstal.

Sangbogen har været tre år undervejs - redaktionsgruppen gennemgik over 10.000 salmer og kirkelige sange - og den rummer et meget bredt udvalg af ældre, nyere og helt nyskrevne åndelige sange.

75 af bogens 209 sange er nyskrevne og blandt bidragyderne er også både Steffen Brandt, Lars Lilholt, Kim Larsen, Teitur og Anne Linnet. Desuden er der sat musik til ældre tekster skrevet af blandt andre Jørgen Gustava Brandt, Tove Ditlevsen, Suzanne Brøgger og Ole Sarvig.

Kirstine Stubbe Teglbjærg, Sofie Qvamme og Kasper Rasmussen i gang med indspilningerne til det kommende album. Disse fandt sted den 17. april i Skt. Knuds Kirke i København. Foto: Søren Lynggaard Andersen.

Da arbejdet med bogen var ved at være færdig, fik Henrik Marstal og Jonas Breum den idé, at få nogle af sangene indspillet, og det skete live den 17. april i Skt. Jakobs Kirke i København.

Om sit arbejde med først bogen og siden albummet, der udkommer den 3. november, siger Henrik Marstal, der også tidligere har arbejdet med den danske sangskat i andre sammenhænge, til Jyllands-Posten:

»Vi har jo en meget lang tradition for fællessang i Danmark. Det er noget, der binder folk sammen og det er en del af vores lands kulturhistorie. Derfor synes, jeg det er fascinerende at være med til at tilføre denne sangskat fornyelse - og det gælder også de kirkelige sange.«

Blandt de mange, der medvirker på det kommende album er Jonas H. Pedersen, Kirstine Stubbe Teglbjærg, Jonas Breum, Marianne Søgaard, Mikael R. Andreasen (Kloster), Katrine Muff Enevoldsen, Nikolaj Paakjær, Merete Ørting, Per Worm, Pernille Sejlund og Sys Bjerre.

Sys Bjerre medvirker på albummet med sangen "Åbent hjerte". Foto: Søren Lynggaard Andersen.

Som et eksempel på en af de etablerede og kendte kunstnere, der er repræsenteret i "Kirkesangbogen" nævner han blandt andre Anne Linnet.

»Anne Linnet er lidt speciel her: Vi har en række af hendes ældre, klassiske sange med, og så har hun faktisk skrevet en række nye salmer, som hun snart offentliggør. Dem har vi fire af med i bogen.«

Som en forløber for albummet, der har titlen "Lys og lindring - salmer og sange fra Kirkesangbogen", er netop udsendt singlen "Snetur", der er skrevet og indspillet af Jonas H. Pedersen fra københavner-bandet Hymn from Ninvehs.

 

"Snetur" fremført af Jonas H. Pedersen i Skt. Jakobs Kirke:

 


Om det kommende album tilføjer Henrik Marstal:

»Konceptet bag albummet var udelukkende at medtage sange, der ikke tidligere har været indspillet. Derfor rummer det ikke ældre genindspillede sange.«

"Kirkesangbogen" udgivet med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Ole Kirk's Fond. Pladeprojektet er støttet af Augustinus-Fonden og Beckett-Fonden.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her