Kultur

Ingen anede, hvem der havde lavet kostbar buste

I 85 år gik personale og politikere på amerikansk rådhus forbi en buste af Napoleon uden at vide, at den blev skabt af Auguste Rodin.

Auguste Rodin, der omkring 1908 skabte busten af Napoleon, der blev opfattet som gået tabt. Men den gemte sig på rådhuset i den lille by Madison i New Jersey i USA. Foto: Wkimedia Commons

I omkring 85 år stod den i et dunkelt hjørne i et mødelokale på et rådhus i en mindre amerikansk by.

Ansatte på rådhuset og lokale politikere kendte selvsagt den tunge buste, men ingen anede, hvem der havde lavet den - og slet ikke, at den er flere millioner dollar værd.

Manden bag busten, som forestiller kejser Napoleon, er Auguste Rodin, der skabte den omkring 1908.

Nogle år senere blev den efter en udstilling i USA glemt og forsvandt tilsyneladende. Derfor har kunsthistorikere i årevis ment, at busten var gået tabt for altid.

Men den har i alle årene faktisk befundet sig i hjørnet af et mødelokalet på rådhuset i Madison, der ligger i staten New Jersey.

At busten er skabt af Rodin blev med sikkerhed faktisk allerede fastslået i 2015, men af sikkerhedsgrunde har man i følge blandt andre North Jersey.com lige indtil sidste uge holdt opdagelsen strent hemmelig.

Den endelige identifikation blev foretaget af Jerome La Blay, der i en årrække var knyttet til Rodin-museet i Paris.

Napoleon-busten forlader i denne uge Madison i en længere periode, idet den skal udstilles på Philadelphia Museum of Art.

Rådhuset i Madsion. Her befandt Rodin-busten af Napoleon sig i ubemærkethed i omkring 85 år. Foto: Wkimedia Commons.

Busten havde fra 1915 til 1929 sin faste plads i udstillingen på Metropolitian Museum of Art i New York, og den blev herefter købt af kunstsamleren og filantropen Geraldine Rockefeller Dodge, der skænkede den til rådhuset i Madison. En bygning, som hun i øvrigt også havde skænket til byen.

Herefter glemte man alt om busten og om hvem, der havde lavet den.

Dog har flere kunsteksperter i årevis haft en ubekræftet teori om, at det måtte være Rodin, der havde lavet busten.

Men det var først da Hartley Dodge Foundation, der ejer den kunst, der er udstillet på rådhuset, hyrede den unge kunststuderende Mallory Mortillaro til at lave et katalog over rådhusets kunstsamling, at der kom skred i identifikationen.

Napoleon-busten, som man nu med sikkerhed ved blev skabt skabt af Auguste Rodin omkring 1908. Foto: AP

Hun kontaktede Rodin-museet i Paris, og her rådede man faktisk over et gammelt foto, der viser kunstneren ved siden af busten.

Lederen af Hartley Dodge Foundation, Nicholas Platt, siger til flere amerikanske medier, at grunden til at man har holdt nyheden om Napoleon-busten tilbage i to år, skyldes hensynet til sikkerheden.

Han understreger, at man ikke kunne lukke lokalet, hvor busten står. Sikkerheden på rådhuset er ikke tilstrækkelig, og desuden er der problemer med, at få etableret en dækkende forsikring.

Derfor besluttede man, at vente med at offentliggøre nyheden indtil busten blev fjernet fra dens plads i hjørnet i mødesalen.

Hvornår Napoleon-busten vender tilbage til Madison er uvist. Foreløbig udstilles den i nogle måneder i Philadelphia, og herefter har blandt andre Metropolitan i New York udvist interesse.

Busten er vurderet til et sted mellem 25 og 75 millioner danske kroner, og en ting er sikkert, understreger Nicholas Platt, og det er, at Harley Dodge Foundation "aldrig vil sælge den".

Planen er nu, at forbedre sikkerheden på rådhuset, så man er klar til at modtage og udstille busten.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her