Kultur

Manden, der hjalp Yves Saint Laurent til succes, er død

Yves Saint Laurents kompagnon gennem mange år, Pierre Bergé er død, 86 år gammel.

Pierre Bergé i 2009. Foto: AP/Jaques Brinon

Den franske forretningsmand, kunstelsker og medskaber af Yves Saint Laurent (YSL), Pierre Bergé, er død i en alder af 86 år.

Det oplyste YSL fredag morgen.

Pierre Bergé dannede tidligere par med en af det 20. århundredes betydningsfulde modeskabere, Yves Saint Laurent. De mødtes i 1558, da Bergé var 28 år, og med hans finansielle støtte skabte Laurent i 1962 det verdensberømte modeimperium, der senere skulle komme til at revolutionere kvindemoden.

YSL introducerede bl.a. smokingen til kvinder, tweed-jakkesættet, de ikoniske mondrian-kjoler og safarilooket. Huset YSL blev det første børsnoterede modehus i verden i 1989, men blev i 90'erne solgt til kosmetik- og medicinalgiganten Sanofi, der solgte det videre til Gucci-koncernen PPR.

Pierre Bergé deltog i 2008 i sin gode ven Yves Saint Laurents begravelse. Foto: AP/Thibault Camus
Laurent og Bergé to gik fra hinanden i 1976 men vedblev at være venner og forretningspartnere, til døden skilte dem. I 2008 sov modeskaberen ind efter længere tids sygdom. Han blev 71 år.

Bergé holdt sig politisk aktiv til det sidste og var ikke bange for at give sit besyv med i debatter. Ved det seneste franske præsidentvalg bakkede han op om vinderen, Emmanuel Macron, der selv har givet forretningsmanden et farvelord med på vejen.

Han har udsendt en udtalelse, hvor han hylder Bergés geni for at »skabe skønhed og excellence, hvorend han kunne«.

»Det er en stor del af vores litterære og kunstneriske arv, der forsvinder med Pierre Bergé,« siger Macron ifølge Bloomberg.

Bergé var desuden en passioneret aktivist. Han kæmpede for homoseksuelles rettigheder og var i 1994 med til at stifte organisationen Sidaction, der er dedikeret til forskning i behandling af aids.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her