Kultur

Lokalt par åbner op for kulturmødets gæster

Hvis hotellerne melder alt udsolgt, kan kulturmødets gæster være heldige at finde private udlejere af værelser. Sys Bach-Frederiksen og Aage Heltborg havde sidste år en så god oplevelse, at de lejer to værelser ud igen i år.

Ægteparret Aage Heltborg og Sys Bach-Frederiksen blev sidste opfordret til at udleje to ledige værelser ud til gæster under Kulturmøde Mors. Det var en så god oplevelse, at de gør det igen i år. Foto: Morten Lau-Nielsen

Bagerst i haven i Glyngøre står det shelter, som Sys Bach-Frederiksen og Aage Heltborg sover i hver nat fra april til oktober. Ved siden af er der et lille skur med et toilet, og ellers er de omgivet af frugttræer og græsplæne og en fri udsigt til nattehimlen. Det er efterhånden svært at vænne sig til at sove indendørs, siger de på vej tilbage til huset.

Glyngøre ligger 10 kilometer fra Nykøbing Mors i det nordvestlige hjørne af Danmark. Det ligger på den anden side af Sallingsundbroen i forhold til Mors, men ude fra Glyngøres tange kan man næsten se over til Nykøbing Mors. Det er her, at det efterhånden traditionelle Kulturmøde har været afholdt siden 2013, og for hvert år vækker ordet genklang i flere menneskers ører. Flere tager turen til Mors, og det betyder, at der hvert år bliver brug for endnu flere overnatningsmuligheder. For Danhostel og Sallingsund Færgekro kan ikke længere opfylde efterspørgslen.

Derfor henvendte turistchefen i Nykøbing Bente Kristensen sig en dag sidste år til Sys Bach-Frederiksen og Aage Heltborg. Hun var datter til Aage Heltborgs søster og kendte udmærket til deres shelter i haven. Og hvis de sov i shelteret hver nat i sommermånederne, måtte der stå to soveværelser tomme oppe på husets førstesal.

»Den er god med dig, sagde vi først, da hun spurgte, om vi ikke ville leje de to værelser ud til kulturmødets gæster, nu hvor de stod tomme. Men der var egentlig ikke noget, der holdt os fra at gøre det. Så vi endte med at sige ja,« siger Sys Bach-Frederiksen.

Et mellemfolkeligt møde med kunstnerisk talent og teater

Aage Heltborg og Sys Bach-Frederiksen kender ikke mere end navnet på de mennesker, der igennem turistbureauet har lejet de to værelser på førstesalen. Derfor spærrede de øjnene op, da en lang, hvid Chrysler parkerede i deres indkørsel og en mand med en bowlerhat og en lang, grå pisk i nakken steg ud.

»Han var en musiker fra Malmø, der skulle optræde på kulturmødet. Han var så rar, og han var en eminent guitarspiller,« siger Sys Bach-Frederiksen.

Torsdag aften kom den svenske musiker hjem allerede kl. 21. Det var en lun sensommeraften, så de to værter sad i kaffestuen ved siden af hovedindgangen og fik en kop kaffe med en god bekendt fra byen.

»Musikeren forklarede, at han var færdig med sit job, og at han ikke ville sidde i Nykøbing og drikke øl, når han skulle ud og køre, så vi fandt en øl til ham, og så spillede han ellers en koncert for os i en times tid,« tilføjer hun.

»Han har været professionel musiker i 30 år, så han kunne bare spille alt. Det var en kanon aften,« siger Aage Heltborg.

Rart, at nogle åbner op for én

Den anden gæst, parret havde boende under kulturmødet sidste år, var en kvinde på omkring 60 år fra Holte. Hun arbejdede med at arrangere teaterforestillinger og viste en meget stor interesse for sine to værters liv.

»Som hun sagde til morgenkaffen, nød hun at have selskab om morgenen, for normalt var hun alene. Hun blev faktisk siddende om lørdagen fra kl. 8.30 til 13.15 og sludrede om vores liv og sit eget liv, indtil hun tog videre til kulturmødets afslutning,« siger Sys Bach-Frederiksen og tilføjer:

»At møde sådan nogle mennesker er en del af de små, sjove oplevelser, som man ikke kan forudse.«

»Ja, hvis vi selv skal til noget på Sjælland, er det altså rart, hvis nogle vil åbne huset op for én,« siger Aage Heltborg.

»Det, der gav værdi for os, var de her mennesker, der kom og boede her. Vi tog også til kulturmødet, men det var faktisk ikke det, der fyldte mest hos os. Det var derimod at få disse snakke og oplevelser,« supplerer Sys Bach-Frederiksen.

Der vil nok være nogen, der siger: ”Hov, Mors er ikke så ringe et sted. Der skal vi til en anden gang.” Det håber vi i hvert fald.
Aage Heltborg, vært

Hun forklarer, at parret flere gange selv er blevet inspireret af de gæstfrie mennesker, det har mødt på de lange cykelture rundt i landet. En gang havde parret cyklet langs Hærvejen ned til grænsen, lidt til venstre og så nordpå igen. En af dagene rundede de 100 kilometer, og via en guide havde de fundet frem til et privat hjem, der tilbød turister og andre cykelrejsende at slå et telt op i baghaven.

»Det var også helt vildt, at vi havde cyklet så langt, men det betød, at vi virkelig trængte til et bad. Da vi nåede frem, var der ikke en bruser, og der var heller ikke nogen hjemme. Ejerne af huset kom dog hjem lidt senere, og vi faldt i snak. Manden undskyldte for, at han ikke havde fået ordnet bruseren, så han tændte i stedet op for fyret, og så ville han råbe, når der var varmt vand. Bagefter, sagde han, var der kaffe på terrassen,« fortæller Sys Bach-Frederiksen.

»Sådan nogle oplevelser vil man gerne give andre. For det er altid sjovt at komme ud til et privat hjem,« siger Aage Heltborg og fortæller om en lignende oplevelse.

»Under en anden tur fandt vi frem til en stor gård. Vi mødte en mand og spurgte, hvor vi kunne slå teltet op. Han sagde, at vi bare kunne finde et sted i haven, og når vi skulle i bad, kunne vi bare bruge badeværelset i bryggerset. Senere fandt vi ham og hans søn, der rodede lidt med nogle maskiner, og vi spurgte, hvorfor hulan de gad at have folk rendende i deres have. Han sagde: ”De eneste to mennesker, der kommer her, er dyrlægen og postmanden. Konen tager på arbejde om morgenen og kommer først hjem sidst på dagen. Ellers er der kun min søn og jeg. Og så er det altså rart, at der er en anden at snakke med”.«

Aage Heltborg og Sys Bach-Frederiksen forklarer, at deres interesse for kulturmødet ikke havde noget at gøre med de overnattende gæster. Men de mener samtidig, at de sidste år kom forbi kulturmødet lidt oftere, bl.a. fordi de ville høre den svenske visesanger.

»Denne gang skal vi være mere systematiske og lave en plan, så vi når mere. Nykøbing er helt forandret i de dage, fordi der er så mange mennesker,« siger Sys bach-Frederiksen og suppleres af sin mand:

»Ja, der vil nok være nogen, der siger: ”Hov, Mors er ikke så ringe et sted. Der skal vi til en anden gang.” Det håber vi i hvert fald.«

Følg
Jyllands-Posten
Kulturmødet Mors: Dannet druk på Mors

Palle Weis | palle.weis@jp.dk

Dannelse har været på programmet på Kulturmødet Mors, og det har bredt sig helt ud i nattelivet.
Kulturmødet på Mors
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg Jyllands-Postens dækning af Kulturmødet på Mors, der finder sted i Nykøbing Mors den 24.-26. aug. 2017.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her