107 år gammel kage dufter og kan stadig spises

Da polarforskeren Robert Falcon Scott pakkede proviant til sin sidste skæbnesvangre ekspedition til Antarktis, glemte han ikke sin favoritkage.

Artiklens øverste billede
Frugtkagen, som Robert Falcon Scott medbragte til Antarktis for 106 år siden. Den dufter, er blød og kan stadig spises. Foto: Antartic Heritage Trust

I vore dages supermarkeder kasseres der tonsvis af varer, når sidste salgs- og anvendelsesdato er overskredet med nogle få dage – og det gælder naturligvis også for kager.

Ingen kan vel heller sige sig fri for af og til at smide et stykke tørt kage i skraldespanden, fordi maven sagde stop længe før øjnene.

Men meget handler om de forhold, hvorunder kagen opbevares ...

Dette er netop blevet anskueliggjort af et forskerteam fra Antarctic Heritage Trust, der har base i New Zealand:

Til forskernes store forbløffelse fandt de for nogle uger siden i en rusten blikæske en frugtkage, der såmænd har overskredet sidste salgsdag med ikke færre end 107 år ...

Det mageløse er så, at frugtkagen ifølge forskerne stadig dufter af kage, er blød og tilmed spiselig.

Kagen vil dog ikke blive fortæret til søndagskaffen, og det er der rigtig mange gode grunde til.

Det er nemlig ikke et tilfældigt stykke bagværk, men en kage, der bærer på en ganske særlig historie, tager udgangspunkt i en meget gammel britisk tradition, involverer en berømt polarforsker og er en del af en fredet kulturarv i et af klodens koldeste klimaer.

Frugtkagen, der har hovedrollen i denne fortælling, blev på et tidspunkt i 1910 fremstillet på en af verdens største kagefabrikker, Huntley & Palmers, der dengang havde hjemme i Reading, men som nu har hovedsæde i Sudbury i England.

Kager, der er bagt med diverse former for frugt, kendes i mange lande, også i England, hvor de i århundreder har været særdeles populære.

Rober Falcon Scott og hans udmattede mandskab, dagen efter at de fandt ud af, at nordmanden Roald Amundsen 34 dage forinden var nået til Sydpolen. Foto: AP
Robert Falcon Scott i hytten på Cape Evans. Her overvintrede han, inden han i 1913 begav sig ud på sin sidste skæbnesvangre rejse i Antarktis. Foto: AP

En af dem, der satte meget stor pris på frugtkager, var den legendariske polarforsker Robert Falcon Scott, der medbragte flere af slagsen, da han i 1910 begav sig ud på sin tre år lange Terra Nova-ekspedition.

En del af Scotts mandskab slog sig ned i hytten ved Cape Adare, der ligger i Antarktis. Sammen med resten af gruppen fortsatte Scott længere mod syd til Cape Evans, hvor de overvintrede.

Et af ekspeditionens formål var – som de første mennesker – at nå frem til Sydpolen. Men da Scott nåede frem til Sydpolen, opdagende han til sin store ærgrelse, at den norske polarforsker Roald Amundsen havde været der 34 dage forinden.

Herfra gik alt skævt, og både Scott og resten af hans gruppe omkom, da de dybt frustrerede og udmattede kæmpede sig tilbage mod kysten. De døde af kulde, forfrysninger, sult og udmattelse.

Scott døde formentlig den 29. marts 1912 i sit telt på det sted, som han beskrev således i den dagbog, der senere blev fundet ved hans dybfrosne lig:

”Du Gode Gud! Dette er et rædselsfuldt sted …”

Mændene, der overvintrede ved Cape Adare, overlevede – med en enkelt undtagelse – alle strabadser. Zoologen Nicolai Hanson døde af sygdom og blev begravet i nærheden af lejren.

Nordmanden Carsten Borchgrevnik i 1898 foran "Southern Cross" i Antarktis, hvor han og hans mandskab som de første byggede en hytte på isen. Foto: Wikimedia Commons

Lejren på Cape Adare blev etableret allerede i 1899 af den norske polarforsker Carsten Borchgrevink, der ankom til Antarktis den 18. februar 1898 om bord på det tidligere hvalfangerfartøj ”Pollux”. Skibet var ombygget og omdøbt til ”Southern Cross” – deraf navnet på ekspeditionen.

Nogle uger senere forlod skibet den 10 mand store ekspedition, der midt i en pingvinkoloni byggede lejren, som blev kaldt Camp Ridley. Det var den første bygning rejst i Antarktis, og medlemmer af Southern Cross-ekspeditionen var de første mennesker, der overvintrede på det isdækkede kontinent.

Borchgrevink og hans mænd forlod lejren i januar 1900.

I 1911 nåede den britiske polarforsker Robert Falcon Scott og hans mænd som nævnt frem til Borchgrevinks forladte lejr.

Og her er det så, at frugtkagen gør sin entré i denne fortælling.

At finde en så velbevaret kage var særdeles overraskende. Det er ideel højenergiføde under antarktiske forhold og er stadig en favorit i forbindelse med moderne ekspeditioner til Antarktis.

Lizzie Meek – Antartic Heritage Trust

Som nævnt efterlod Scott det halve af ekspeditionen i Cape Adare og fortsatte til Cape Evans, hvor man også byggede en hytte og overvintrede.

At man er så godt som sikker på, at det var Scott, der medbragte kagen, skyldes, at det er dokumenteret, at han ofte medbragte frugtkager fra netop Huntley & Palmers på sine ekspeditioner.

Da en del af Scotts mandskab rykkede ind i Borchgrevinks lejr, byggede de endnu en hytte. Den faldt siden sammen, men nordmandens oprindelige hytte står stadig intakt med alt, hvad han selv efterlod, suppleret med de ting, som Scotts mænd efterlod sig i 1913.

I 2016 drog et forskerteam fra Antartic Hertage Trust til Cape Adare-lejren med det formål at præservere de efterladte genstande og restaurere bygningerne.

Intet mindre end knap 1.500 genstande blev sidste sommer fløjet til New Zealand.

Da man på Canterbury Museum i Christchurch var ved at være færdig med arbejdet, stødte man på en stabel rustne metalæsker, som – med en enkelt undtagelse – viste sig at være tomme.

Da forskerne fik løftet låget af en af blikæskerne, fik de øje på en pakke svøbt ind i bagepapir, og da de forsigtigt fjernede en flig af det i den ene ende, mærkede de i deres næsebor noget højst uventet:

Den umiskendelige duft af frugtkage.

Hvorfor kagen ikke blev spist dengang for 107 år siden, vides ikke, men et bud er, at den simpelthen blev overset i stablen af tomme æsker.

Den første bygning i Cape Adare blev opført af den norske polarforsker Carsten Borchgrevink og hans mænd midt i en pingvinkoloni. I 1911 rykkede Robert Falcon Scott-ekspeditionen ind i huset for at overvintre. Foto: Antartic Heritage Trust
Forskerne fandt sidste år en stak rustne blikæsker i den første lejr, der i 1899 blev etableret på Antarktis. En af dem viste sig at indholde noget ganske uventet. Foto: Antartic Heritage Trust
Da forskerne fik åbnet æsken, fandt de en pakke. Foto: Antartic Heritage Trust
Hytterne på Cape Adara er stadig fyldt med diverse genstande. I øjeblikket 1.500 genstande til præservering i New Zealand, men alt vil blive bragt tilbage til lejren. Foto: Antartic Heritage Trust

I forbindelse med det overraskende fund siger konservator Lizzie Meek fra Antartic Heritage Trust blandt andet:

»Den lugtede en lille smule af harsk smør, men bortset fra det både synedes og lugtede kagen absolut spiselig. Det er uden tvivl den ekstreme kulde i området, der har bevaret den.«

Hun tilføjer:

»At finde en så velbevaret kage var særdeles overraskende. Det er ideel højenergiføde under antarktiske forhold og er stadig en favorit i forbindelse med moderne ekspeditioner til Antarktis.«

 

Se video om det bemærkelsesværdige kagefund:

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

 

Blandt de mange andre genstande, der blev bragt med tilbage til New Zealand, er også en akvarel af en fugl, som sandsynligvis er malet af den britiske forsker Edward Wilson, der omkom på isen sammen med Robert Falcon Scott og de øvrige ekspeditionsmedlemmer.

Planen er nu, at de to hytter skal restaureres.

Begge huse, deres indhold og selve området har status af fredet kulturarv – Antarctic Specially Protected Area (ASPA).

Dette betyder også, at de knap 1.500 genstande vil blive bragt tilbage til lejren og anbragt på de steder, hvorfra de blev fløjet til New Zealand sidste sommer.

Og dette gælder naturligvis også den 106 år gamle – og stadig intakte – frugtkage.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.