Kultur

Tysk politi har anholdt flere mistænkte i sag om tyveri af guld for 27 mio. danske kr.

En 100 kg canadisk guldmønt forsvandt en nat i marts fra et kendt museum i Berlin. Tyske specialenheder menes nu at have fanget gerningsmændene bag kuppet.

"Big Maple Leaf" er en af verdens tungeste, største og mest værdifulde guldmønter. Mønten blev udlånt til Bode Museum i Berlin i 2010 og er én ud af en serie på i alt fem mønter. Arkivfoto: Marcel Mettelsiefen/AP

Tyske specialenheder har onsdag morgen arresteret flere mistænkte i sagen om tyveriet af en 100 kg tung canadisk guldmønt fra Bode Museum i Berlin.

Mønten, der er tre cm tyk og har en diameter på 53 cm, er ikke blot en af verdens største og tungeste, men også en af de mest værdifulde med en materialeværdi på godt fire mio. dollars, svarende til ca. 27,5 mio. danske kr.

Tyveriet fandt sted tilbage i marts, da mindst to gerningsmænd en nat brød ind i museet gennem et vindue på tredje etage. Tyvene fik adgang ved at placere en stige på et forhøjet jernbanespor uden for museet på strækningen mellem de to S-bahn-stationer Hackescher Markt og Friedrichstrasse.

Fra stigen kravlede de gennem vinduet ind i bygningen, hvor de smadrede et skudsikkert skab, angiveligt med en forhammer, hvorefter de på ukendt vis formåede at slæbe mønten samme vej tilbage uden hverken at aktivere alarmen eller blive bemærket af museets sikkerhedspersonale. Da tyvene var ude, skubbede de mønten af sted i en trillebør ned ad sporene over en bro ved Monbijou Park, før de forsvandt.

En af verdens tungeste og største guldmønter stjålet fra kendt berlinermuseum

Det tyske politi har siden arbejdet på højtryk for at fange gerningsmændene, og det er nu lykkes at anholde flere mistænkte gennem DNA-spor fra museet. Anholdelserne fandt sted onsdag morgen i den tyske bydel Neukölln i Berlin, hvor stærkt bevæbnede og maskerede politibetjente stormede flere adresser.

En talsmand har ifølge The Guardian fortalt, at de anholdte er medlemmer af en arabisk-kurdisk klan, som det tyske politi i forevejen er bekendt med i forbindelse med sager om smugling af stoffer, våbenhandel og afpresning.

Tidligere i juli delte politiet fotos af tyvene og bad offentligheden om hjælp. Politiet mener nu at have fat i de rette.

»Vi mener, at de to mistænkte matcher dem, der er på videooptagelsen fra overvågningskameraerne,« udtalte talsmand Winfred Wenzel onsdag til The Associated Press.

Det tyske politi har dog endnu ikke haft held med at finde den værdifulde mønt, som frygtes at være blevet omsmeltet.

Der er kun produceret fem eksemplarer af guldmønten, der kaldes "Big Maple Leaf". Den har påtrykt hhv. et ahornblad og et portræt af dronning Elizabeth II. Møntserien er udgivet af Royal Canadian Mint i 2007 og optaget i Guinness Book of Records for sin unikke renhed. Mønten blev udlånt til det tyske museum af en anonym privatperson i 2010.

Bode Museum råder over en af verdens største møntsamlinger med over 540.000 genstande. Museet er placeret på museumsøen i Berlin Mitte.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her