*

Kultur

DF: Beboere skal have direkte indflydelse på køb af kunst i almene boligområder

Dansk Folkeparti foreslår beboerafstemninger, inden fællesarealerne i almene boligområder fyldes med kunst.

Tirsdag den 10. januar blev en ny skulptur ved bydelen Hedeparken i Ballerup præsenteret. Siden har skulpturens motiv været genstand for massiv debat. Foto: Hornsleth

En fem meter høj knojern-skulptur ved Hede-Magleparken i Ballerup har siden sin offentliggørelse den 10. januar skabt en del debat og kontroverser i boligområdet. Få dage efter offentliggørelsen blev skulpturen blandt andet dækket til med en presenning af utilfredse beboere.

Nu vil Dansk Folkeparti komme beboeres utilfredshed over kunst i almene boligområder i forkøbet. Inspireret af utilfredsheden over skulpturen i Ballerup fremsætter DF et nyt beslutningsforslag, der skal gøre det lovpligtigt, at alt indkøb af kunst og anden udsmykning af fællesarealer i et alment boligselskab fremover skal igennem en afstemning hos beboerne i de respektive boligområder. 

Almene boliger

Der er 550.000 almene boliger i Danmark. 

De fleste almene boliger udlejes via ventelister gennem boligselskaber. Nogle boliger kan være forbeholdt grupper med særlige behov.

Huslejen er det, man kalder omkostningsbestemt. Dvs. at der ikke er nogen, der skal tjene penge på almene boliger. Det skal bare løbe rundt.

»På den måde undgår man, at folk er meget kede af den ny kunst eller den nye skulptur, som pludselig er blevet sat op, uden beboerne har været inde over,« siger kulturordfører i DF, Alex Ahrendtsen, der sammen med partiets boligordfører, Merete Dea Larsen, har fremsat beslutningsforslaget.

»Der en opfattelse af, at kunst skal gå forrest, det skal provokere. Men der kommer skulpturer, som ikke har respekt for byrummet, og der synes vi, at alle bør have en mulighed for at give deres mening til kende,« siger Alex Ahrendtsen.

I beslutningsforslaget, som Jyllands-Posten har fået lov til at se, står der endvidere:

»Den konkrete sag (i Ballerup red.) viser med stor tydelighed, at beslutninger truffet af en boligorganisation ikke nødvendigvis afspejler holdningen blandt flertallet af organisationens beboere. Konkret bør investeringen i et så fremtrædende og dominerende kunstværk ikke kunne besluttes hen over hovedet på de beboere, der hver dag skal se på kunstværket. Det er i det lys, at Dansk Folkeparti fremsætter beslutningsforslaget.«

Kunst eller spild af penge? Fem meter højt knojern pryder nu dansk by

Boligordfører hos Socialdemokratiet, Kaare Dybvad, har svært ved at se behovet for en lovændring. Han mener, at man skal passe på med at lovgive ud fra enkelttilfælde.

»Boligorganisationer i almene boligselskaber er selvstændige organisationer, som er demokratisk styret i forvejen, så hvis de på organisationsniveau har vedtaget, at man skal opstille sådan en skulptur, så er det jo en demokratisk beslutning. Jeg synes, det ville være utidigt af os inde på Christiansborg at sidde og regulere, hvordan beboerdemokratiet fungerer i de enkelte boligselskaber. Man skal samtidig passe på at begynde at lægge lovgivning på baggrund af en enkelt sag,« siger Kaare Dybvad.

 Han er samtidig tilbageholdende over for at lægge mere regulering ind i en i forvejen stor almen boliglov.

»Vi har som mål at sørge for, at de almene boligselskaber bliver billigere at drive, hvilket vil give en lavere husleje. Hver regulering, som vi bestemmer fra Christiansborg, betyder mere bureaukrati og administration i det enkelte boligselskab, og det vil sådan noget som det her også medvirke til,« siger Kaare Dybvad.

Beslutningsforslaget fra Dansk Folkeparti forventes fremsat for Folketinget i marts.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
En ønskejul når livet er svært
Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her