Film: Russere svælger i blodig vold, massakrer og voldtægt
Kontroversiel russisk film om vikingerne er i øjeblikket blandt de mest sete på verdensplan - men den er også blevet mødt med voldsom kritik.
"Game of Thrones" minder om børne-tv i sammenligning med den kontroversielle russiske film "Viking" - men stilen og stemningen er basalt den samme.
Filmen, der skildrer den meget voldsomme periode i Ruslands historie, da Vladimir (eller Valdemar), der både kaldes for "den store" og "den hellige", gjorde russerne kristne.
Det skete formelt i år 988, da han lod sig døbe og siden gjorde den græsk-ortodokse kirke til landets officielle religion.
Men inden da var landet præget af ekstremt blodige sammenstød, og det er disse, der er omdrejningspunktet i "Viking", som er en af de dyreste film, der til dato er produceret i Rusland.
Dens budget var på 140 millioner kroner, den har taget syv år at indspille og noget af det, der kostede masser af rubler, var blandt andet opførelsen af en hel vikingelandsby på Krim-halvøen, hvor det meste af "Viking" er optaget. Landsbyen er nu indrettet som forlystelsespark.
På grund af indre stridigheder - og blandt disse også en blodig brødrestrid - flygtede Vladimir i 976 over hals og hoved til Skandinavien, hvor han sammen med den norske hersker Haakon Sigurdsson samlede en stor vikingehær, der erobrede landet i 980.
Se trailer til "Viking":
I bestræbelserne på at erobre landet, blev der ikke lagt fingre imellem og det er vikingernes ekstreme brutalitet, som der i "Viking" svælges så målrettet i.
Ruslands leder Vladimir Putin er vild med filmen, og han har fremhævet den adskillige gange. Kritikere har stemplet filmen som "et eksempel på Kremls kulturpropaganda som forpester og forfalsker billedet af Rusland."
Inden filmen kunne vises offentligt skulle den i øvrigt godkendes af Kreml - og det blev den uden forbehold.
Så sent som i november 2016 afslørede Vladimir Putin i øvrigt lige uden for Kreml en gigantisk statue af Vladimir, som han hylder som Ruslands redningsmand. Statuen har været længe undervejs, og har ingen direkte sammenhæng med filmen, men næppe helt tilfældigt, at Kreml-statuen blev afsløret netop nu.
Efter premieren på den brutale film, har den alene i Rusland, hvor den stadig kan ses i biograferne, indtjent knap 140 millioner kroner. I weekenden den 5. til 8. januar indtjente den alene små 50 millioner kroner. Og dermed er den blandt periodens 10 mest indtjenende film på verdensplan.
Dette har selvsagt skabt begejstring hos producenten og Katya Mtsitouridze fra promotionselskabet Roskino, siger til filmmagasinet Variety blandt andet:
»En russisk film blandt de 10 mest indtjenende på verdensplan er en bedrift ikke alene for denne film, men for den russiske filmindustri som helhed.«
Hun oplyser til samme magasin, at der er stigende udenlandsk interesse for "Viking" - også i USA.
Rollen som den norske vikinge-anfører spilles i øvrigt af den svenske skuespiller Joakim Nätterqvist, der også havde en hovedrollen i "Arn Tempelridderen", der er baseret på en trilogi skrevet af Jan Guillou.
Men begejstringen til trods er kritikken af filmen så langt fra forstummet.
Den russisk ortodokse kirke er fortsat rasende over, at Vladimir fremstilles så brutal og blodtørstrig, som tilfældet er i filmen.
Nationalister mener, at "Viking" er en fornærmelse mod russisk kultur og historikere står i kø for at påpege, at filmen på mange punkter ikke er historisk korrekt.
Faktisk har der også været kritiske ryster fra forundrede Putin-støtter, der mener at filmen strider mod, at russiske børn i skolen nu lærer, at Ruslands historie hænger meget lidt sammen med de skandinaviske vikinger.
Norske Aftenposten har plukket lidt i kritiske kommentarer til filmen og gengiver blandt andet disse:
»Filmen er ikke båre dårlig. Den er en skam. Det er ligeså historisk korrekt som "Hobitten" eller "Star Wars"«
»Som seer har du et enkelt valg: Bliv fyldt med afsky og løb hjem eller finde en sadomasochistisk glæde ved de blodige økser i dette dukketeater.«
Det må retfærdighedsvist tilføjes, at filmen også er blevet rost - dette dog fortrinsvist i Kreml-tro medier.
Der tales allerede nu om en forsættelse af filmen. Desuden har også muligheden for at lave en tv-serie, også har været nævnt.
Men diskussionen for og imod "Viking" er næppe slut endnu, og mens den foregår, så vælter rublerne ind på producentens konto, med samme hast som en aggressiv flok vikinger i filmen kan hugge hovedet af landsbybeboere og brænde deres huse ned til grunden.