Annonce
Kultur

Vladimir Putin dyrker myte fra Anden Verdenskrig

Vladimir Putins kig på propaganda-krigsfilm i selskab med Kasakhstans præsident, har fået historikere på banen.

Russisk stats-tv filmede episoden. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/AP

Da den russiske præsident Vladimir Putin i sidste uge var på besøg hos den kazakhstanske præsident Nursultan Nazabayev i hovedstaden Astana, så de en krigsfilm sammen. Og som om det ikke er mærkeligt nok, så blev begivenheden også dækket af russisk stats-TV.

Den delvist statssponsorerede, russiske film hedder "Panfilov's 28 mænd" (2015), og er angiveligt produceret som et forsøg fra den russiske regering på at genoprette den russiske stolthed.

Filmen baserer sig på en myte fra Anden Verdenskrig, der omhandler, hvordan 28 brave soldater fra Den Røde Hær formår at stå imod en invasion fra Hitlers tropper. Selvom den lille håndfuld af soldater fra Den Røde Hær, der også inkluderer rekrutter fra Kazakhstan, er i groft undertal, så destruerer de et utal af tanks og dræber et utal af tyske soldater, før de til sidst selv går i døden som russiske helte.

At vise de to præsidenter se filmen sammen bliver af mediet BBC betragtet som et "klart budskab" til seerne om, at Rusland og Kazakhstan vedligeholder deres relationer fra Sovjet-æraen, selvom der er spændinger i andre områder tilhørende det tidligere Sovjetunionen.

(Se traileren til "Panfilov's 28 mænd fra 2015 nedenfor)

Baseret på en løgn

Ifølge historikere er filmen imidlertid baseret på en løgn. En officiel undersøgelse af begivenhederne fra 1948 konkluderede nemlig, at historien var opdigtet af en journalist fra Den Røde Hærs avis Krasnaya Zvezda.

Hændelsesforløbet, der blandt andet lyder på at de 28 soldater destruerede 18 tyske tanks, var i bedste fald overdrevet. Og desuden overlevede flere af de russiske soldater, som angiveligt skulle være omkommet under deres heltemodige indsats på slagmarken. Denne undersøgelse er efterfølgende blevet hemmeligholdt af den russiske regering, skriver BBC.

Alligevel har den russiske regering i eftertiden holdt fast i myten.

I juni sidste år udtalte lederen af det russiske statsarkiv, Segei Mironenko, at historien om de 28 mænd var en myte, ikke en sandhed. Som konsekvens blev han hurtigt irettesat af kulturministeren Vladimir Medinsky.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
»Man ved aldrig, hvornår man ender i fængsel«
Den 29-årige Nadya Tolokonnikova var det første Pussy Riot-medlem, der blev fængslet for sin Putin-kritiske optræden. I den forgangne uge har hun optrådt i internationale medier som talsperson for det feministiske punkkollektiv, som senest stjal dagsordenen under VM-finalen i fodbold i Moskva.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her