Annonce
Kultur

Hæderspris på Smukfest uddelt med tårer, smil og et enkelt ”dyt i bamsen”

For femtende år i træk uddelte Smukfest lørdag Polka Verner legatet, der gik til en kvartet af folkelige kunstnere.

Jytte Abildstrøm læste et digt op og gav et nummer på et lille instrument, da hun takkede for legatet. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Der skal noget helt specielt til for at skabe et godt band, sagde formand for Smukfest, Claus Visbye, da han lørdag eftermiddag gik op til mikrofonen i det lille, hvide telt på festivalpladsen i Skanderborg.

I sofaområdet bag ham sad de fire personer, som skulle tildeles festivalens årlige hæderspris, Polka Verner legatet, der i år består af fire Walther-statuetter, et besøg på et vinslot og et samlet beløb på 245.000 kr., som skal deles mellem de fire vindere.

Og ifølge formanden havde legatbestyrelsen med årets vindere netop samlet en supergruppe, der ifølge formanden med hjertet som rettesnor har sat deres præg på dansk underholdning igennem mange år.

Årets vindere blev den 36-årige sanger Marie Key, den 73-årige sanger og skuespiller Peter Belli, den 42-årige musiker Mikael Simpson og den 82-årige skuespiller med det farverige hår Jytte Abildstrøm.

Marie Key var en af legatmodtagerne lørdag på Smukfest. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Vinderne blev præsenteret af de to indstiftere af prisen, Kirsten Lehfelt og Søs Egelind, som lagde ud med at hylde Marie Key for at være en vigtig og stærk del af den nye bølge af danske sangskrivere, der har været med til at gøre dansk som sangsprog relevant for nye generationer.

Herefter henviste Søs Egelind under prisoverrækkelsen til Mikael Simpson til en musikbloggers beskrivelse af musikeren, der er blevet kaldt »den onkeltype, man ville ønske havde lært en om livet og taget en med på den første bytur.«

Smukfests vildeste sted? Her skal du drikke en øl inden kl. 12

»Vi er til enhver tid klar til at tage på bytur med denne mand, der både i sine sange og i sit virke som musikformidler er meget nærværende og en særegen stemme på den danske scene,« sagde Søs Egelind, da hun overrakte prisen til musikeren og radioværten.

Og det var en både stolt og overrasket vinder af prisen, som torsdag gav koncert under træerne på festivalens Stjernescene.

»Første gang jeg spillede på Skanderborg, var der ikke nogle mennesker, der kom og så koncerten. Så jeg gik ud bagved og så, at folk stod og slog søm i, og jeg kan afsløre, at en taxa til København koster 3.500 kroner,« grinte Mikael Simpson, der forklarede, at han er glad for at være tilbage på festivalen.

De fire legatmodtagere: Jytte Abildstrøm, Mikael Simpson, Marie Key og Peter Belli. Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Jeg ville ønske, at min far stadig var i live, så han kunne se denne her skønne forening, for jeg er skide stolt og rørt,« sagde han.

Den tredje vinder, Peter Belli, blev i begrundelsen beskrevet som en af de virkelige pionerer i dansk rock med et mangesidet talent, og det var en tydeligt rørt Peter Belli, der med tårer i øjnene modtog prisen foran pressen.

»Jeg er sgu stolt og meget beæret over komiteen, og at de to dejlige tøser har sparket røv for at jeg kunne få denne her. Jeg er så glad, og jeg er så stolt. Det er så fedt at være kommet her igennem så mange år og pludselig stå her med en ærespris,« sagde han.

Til slut fik skuespiller Jytte Abildstrøm overrakt den fjerde pris for sin originalitet, medmenneskelighed, »et fuldstændigt overdådigt humør« og en karriere uden sidestykke i dansk underholdning.

Foto: Ren kærlighed i Skanderborg

»Man bliver noget følsom, når man er 82 og stadigvæk vil redde verden og ikke vil give op,« sagde Jytte Abildstrøm, inden hun først begyndte at fortælle historier, sidenhen læste to digte op og bagefter hev et lille blæseinstrument op ad lommen.

»Nu har jeg ikke taget min sav med, men jeg skal villigt indrømme, at jeg synes i skulle have et trut - et dyt i bamsen, som det hedder på sønderjysk,« lød det fra Jytte Albildstrøm, inden sønnen Peter Mygind og resten af tilhørerne brød ud i grin.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her