Det skal du huske, før du tager på Roskilde Festival 2016

Hvis du skal på festival og ikke føler dig forberedt på smartphone-katastrofer, maveproblemer og manipulerende festival-plakater, så læs følgende overlevelsesguide.

Artiklens øverste billede

Det er blevet tid til endnu en romance med den såkaldte ”Orange Feeling”. Endnu en tur til Danmarks sandsynligvis mest forjættende pløjemark: Roskilde Festival. Endnu et inferno af folk, fester og frem for alt følelser. Hvis du gerne vil komme ud på den anden side af "mark-maskineriet" i god behold, bør du læse denne muntre overlevelsesguide. Velkommen til.
 

Tip 1: Kropskatastrofer

På Roskilde Festival findes et væld af kropskatastrofer, som man bør være forberedt på, hvis man vil være godt udrustet til overlevelse. Nogle af disse krisesituationer kan håndkøbs-medicin afværge. Sidste år oplevede denne journalist på egen krop, hvad der sker, når man får maveproblemer på festivalen (læs hele tragedien i en dagbog fra sidste år her). For læsernes skyld, og måske særligt for læsernes børns skyld, har journalisten derfor kontaktet sin far, Gorm Palludan, praktiserende læge i Svendborg, for at høre, hvad man skal berede sig på i plørret. En transskribering af Q&A-interviewet kan læses nedenfor:

Hvad skal man gøre, hvis man pludselig kan mærke, at man er ved at eksplodere i bukserne under Roskilde Festival?

»Man skal købe Imodium-kapsler i håndkøb på apoteket. De virker næsten med det samme. I løbet af en halv til en hel time. Men man bør ikke bruge dem, hvis man har feber eller blod i afføringen. For det kan være tegn på en alvorlig tarminfektion.«

Hvordan virker kapslerne helt konkret?

»Imodium er en symptom-dræber. Pillerne helbreder intet, men nedsætter tempoet på symptomerne.  Diareerne.«

Men hov... betyder det, at afføringen kommer langsommere ud end vanligt? Det er nemlig ikke at foretrække på Festival-toiletterne, som man normalt gerne vil bruge så lidt tid på som muligt...

»Haha... nej. Altså... Det betyder ikke, at afføringen kommer ud i slow-motion, så et toiletbesøg tager to timer. Det betyder bare færre toiletbesøg.«

Er der andre ting, som du vil anbefale festival-gæsterne at medbringe?

»Klorhexidin-creme er godt til småskrammer. Det er bakteriedræbende og kan også fås i håndkøb. Vær kritisk overfor mad i teltet, der ikke er opbevaret korrekt, jævnfør maveproblemer. Panodil er godt til hovedpine, og hvis det ikke virker, kan man medbringe Ipren. Medbring evt. Xylocaim Gel mod insektstik og kløe. Man putter det på, når man er blevet stukket og så lokalbedøver det.«

Tip 2: Godt og blandet fra Facebook

Foto: Tena

Som led i research-processen til denne guide, blev den skrivende journalists Facebook-netværk spurgt til råds om overlevelses-tips. Svarene varierede i kvalitet. Blandt andet var fugtabsorberende "Tena for Men"-bind oppe (eller "nede") og vende.

Andre essentielle tips lød på: "Baby Wipes - til den hurtige rengøring af 'udstyret'", "Gaffatape", "Øjendråber til alle med allergi - fungerer både som medicin og icebreaker", "rør med isterninger", "shorts med lynlås (så du ikke mister dine ting)", "bæltetaske".

Det kreative tip over dem alle kom dog fra journalist Sebastian Goos, der havde en alternativ metode til at løse det evindelige problem med latterligt lumre øl på festivalen: "Man køber et bøjeligt PVC-rør, som man graver ned i jorden." PVC-røret ligger begravet i en U-form, så begge ender af røret stikker op over jordens overflade.  Vand hældes ned i røret. Derefter skubbes øldåser ned i rørets ene ende. Og når de kommer ud i den anden ende, så er øllerne kolde. Sebastian Goos indvilgede i hurtigt at lave en illustration, der forklarer øl-køler-systemet. Den kan ses nedenfor:      

Tegning: Sebastian Goos.

Tip 3: Den manipulerende festivalplakat

Gåde: Din nye yndlingskunstner spiller en magisk koncert, der griber publikum i et transcenderende, tilnærmelsesvist overjordisk jerngreb. Men i stedet for at høre din yndlingskunstner spille, sidder du i lejrområdet på en vakkelvorn festival-stol og ser på dine venner spille en trøstesløs omgang ølbowling, mens de trutter i nogle lunkne Kings-dåseøl.

Hvordan kan det være?

Svar: Det er fordi, du først et halvt år efter festivalens afslutning lærer din nye yndlingskunstner at kende.

Det må ikke ske i år. Husk nu at være bevidst om, at festival-plakaten kan spille dig et psykologisk pus. Øverst står de dyreste og mest kendte navne med kæmpe-bogstaver. Derefter skrumper skrift-størrelsen i takt med, at blikket drager sydpå. Til sidst er teksten så lille, at den på en smartphone ligner flimmer på et fjernsyn.

Roskilde Festival-plakaten Foto: Roskilde Festival

De varierende skrift-størrelser kan narre uprøvede festival-gængere til at tro, at kunstnerne er inddelt hierarkisk efter kvalitet. Det er måske lidt banalt, men når nu debatten om Roskilde Festivals program ofte cirkulerer omkring de manglende "store hovednavne", så se det som en mulighed for at gå på opdagelse i de mindre navne. Den bedste musikfest på Roskilde foregår ikke nødvendigvis på den største scene. Det største følelsesbombardement opleves ikke nødvendigvis til den koncert, som flest mennesker snakker om inden festivalen. 

Du kan undgå at blive manipuleret af plakaten, hvis du laver en ordentlig omgang musik-research, før du tager afsted. Lyt eventuelt til ét nummer fra hver kunstner på plakaten. Roskilde-festival har selv lavet en Spotify-playliste, som du kan downloade her. Hør eventuelt listen igennem i lejren under opvarmningsdagene. Og lad dig ikke narre af, at et bandnavn ikke umiddelbart lyder som din kop te. Hvem skulle for eksempel have troet, at kunstneren ved navn "Destroyer” - i stedet for heavy metal - spillede en særegen fusion af soft rock, romantisk pop og laber jazz, da han gæstede Roskilde Festival i 2011. "Destroyer" er tilbage på plakaten i 2016. Han har en ydmyg plads på den nedre del af plakaten, men får en skyhøj anbefaling herfra. Det samme kunne man sikkert skrive om mange andre bands.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Tip 4: Solen

 

Selvom ildkuglen over os er 149.600.000 km væk fra Jorden, så er den stadig en værdig modstander på Roskilde Festival. Det er oplagt at påpege, at du skal drikke vand for ikke at dehydrere. Hvis vi anser Solen for at være en ildspyende drage på Roskilde-festival, så er solbriller, kasket og solcreme eventyr-heltens rustning. Roskilde Festival er i høj grad en social kampplads, og du skal se præsentabel ud, hvis du vil gøre et positivt førstehåndsindtryk på nogle af de 90.000 mennesker i telt-byen. Særligt hvis du er på frierfødder, nytter det ikke noget, at du ligner en udkogt reje.

Solbriller er naturligvis solskærmere, men de er også meget mere end det. Øjenkontakt mellem mennesker kan udløse et virvar af dybe psykologiske kræfter og skaber selvsagt en intim forbindelse til omverdenen. Ofte vil du gerne undgå denne øjenkontakt om morgenen, når man kravler ud af sit iglo-telt i skikkelse af det, der ligner en nyfødt ork fra Ringenes Herre. Solbriller kan tilsløre din tilstand. Brug dem med kløgt. Det er på Roskilde Festival, og i alle verdener, bedre at ligne en nyfødt ork med solbriller end en nyfødt ork uden. Solbriller kan få et morgen-monster til at ligne et menneske igen. Medbring to par. Eller tre.


Tip 5: Ingen telefon - ingen festival 

I de seneste tyve år har samfundet oplevet et 40 procent dyk i empati-niveauerne blandt mennesker, skriver anerkendt MIT-professor i ny bog, der kaster mørke skygger over vores smartphones.

Hvis du mister din telefon, er du grundlæggende fortabt på Roskilde Festival. Væk er billeder, videoer, venner, flirts, apps og bekymrede forældre. Mobilteknologi er den eneste effektive måde, hvorpå du kan navigere rundt på festivalen. Mobilteknologi er blevet en integreret del af festival-oplevelsen. Læs mere om dette i dagbogen fra sidste år her. Af samme grund står folk trippende i køer foran festivalens lade-stationer med deres mobilenheder i hånden - som tørstige dromedarer, der skal have en ration vand, før endnu en travetur i ørkenen. Så et råd herfra: Gør ALT, hvad der står i din magt for IKKE at miste din mobil. Voksne mænd og kvinder er set græde på festivalen, når det er sket. Start med at sætte et klistermærke på bagpå din telefon, hvorpå der står dit navn og et telefonnummer. Og tilføj: "Hvis du finder denne telefon, så vil det betyde ALT for mig, hvis du vil gøre dig den ulejlighed at kontakte mig". Installér desuden app's i stil med "Find my iPhone" på telefonen. Dertil hører, at du selvfølgelig altid skal opbevare telefonen et sikkert sted lukket af med lynlås.

Held og lykke... og god festival! 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.